Voor het eerst transgendermodel bij Victoria’s Secret

Braziliaanse Valentina Sampaio te zien in campagne

Leestijd: < 1 min

Er zijn dingen aan het veranderen bij Victoria’s Secret. De jaarlijkse parade vol voortparaderend vrouwelijk schoon gaat niet door. Ook werd bekend dat het lingeriemerk voor het eerst samenwerkt met een transgendermodel, Valentina Sampaio.

Valentina Sampaio komt uit Brazilië en stond als eerste transgendermodel op de cover van Vogue, in de editie die in haar vaderland verschijnt. Ook was ze te zien op de covers van de Franse en de Duitse Vogue en heeft ze enkele acteerrollen op haar naam staan.

Valentina werd geboren in een klein vissersdorp in Aquiraz, Ceará. Op haar achtste wist ze dat ze transgender is en vanaf haar tiende gaat ze door het leven als Valentina. Ze studeert architectuur naast haar werk als model.

Veelgevraagd model
Met dat laatste kan ze het nu druk gaan krijgen, want Valentina was al het gezicht van L’Oréal in Brazilië en nu heeft Victoria’s Secret haar ook ontdekt. Op haar Instagrampagina heeft ze een backstage-foto geplaatst van een shoot voor het merk.

Een dag later kwam daar een video bij met haar gezicht in close-up, met de tekst: “Stop nooit met dromen.”

Niet divers en inclusief genoeg
Victoria’s Secret kreeg eerder kritiek op de campagnes en de shows. Deze waren niet divers en inclusief genoeg. Zo was er een rel rond de marketingman van het merk, Ed Razek. Hij antwoordde op de vraag of Victoria’s Secret ook plussize modellen en transgender vrouwen in de campagne moest laten zien: “Nee, ik denk van niet. Onze show is een fantasie.”

Modellen als Karlie Kloss en Lily Aldridge, die eerder meeliepen in de show, spraken zich tegen hem uit. Later maakte Razek zijn excuses en vertelde dat Victoria’s Secret wel degelijk transgendermodellen had gecast, maar dat die gewoon niet goed genoeg waren. “Dat had nooit iets te maken met hun geslacht. Ik bewonder en respecteer hun reis om te omarmen wie ze werkelijk zijn.”

Een bericht gedeeld door (@valentts) op

Een bericht gedeeld door (@valentts) op

Een bericht gedeeld door

Een bericht gedeeld door

Powered by Labrador CMS