Vijftig landen roepen Polen op om lhbtq-rechten te respecteren

Ook Nederlandse ambassadeur doet mee

Leestijd: < 1 min

Ambassadeurs van vijftig landen in Polen hebben zondag een open brief gepubliceerd waarin ze de Poolse autoriteiten oproepen de rechten van de lhbtq-gemeenschap te respecteren. Ook de ambassadeur van Nederland, Daphne Bergsma, ondertekende de brief.

De rechten van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders, interseksuelen en andere gemeenschappen zijn een heikel thema in Polen, met name omdat de rechtspopulistische regeringspartij PiS (wat staat voor Recht en Rechtvaardigheid) een campagne voert tegen de ‘lhbtq-ideologie’. De partij vergelijkt de promotie van rechten voor lbhtq’s met een vorm van communisme.

Vuist
Nu maken de vijftig ambassadeurs een vuist tegen dit onrecht. In de open brief, die is verspreid door de Amerikaanse ambassadeur in Polen, Georgett Mosbacher, is te lezen dat de Belgische ambassade de inspanningen heeft gecoördineerd rond het opstellen van de brief.

In de brief staat onder andere: “We bevestigen opnieuw de waardigheid die inherent is aan elk individu, zoals uitgedrukt in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Eerbiediging van deze grondrechten verplicht regeringen alle burgers te beschermen tegen geweld en discriminatie en ervoor te zorgen dat ze gelijke kansen hebben.”

Kwetsbare gemeenschappen
En verder: “Om kwetsbare gemeenschappen te beschermen tegen misbruik en haatzaaiende uitlatingen, moet worden gewerkt aan een omgeving van non-discriminatie, tolerantie en wederzijdse acceptatie.”

Lokale autoriteiten van verschillende regio’s in Polen hebben zogeheten ‘lhbt-vrije zones’ ingericht. Hier wordt niet letterlijk gecontroleerd op de aanwezigheid van lhbtq’s, maar Pride-bijeenkomsten en specifieke horeca zul je hier niet aantreffen.

Geen adoptierecht
Daarnaast heeft president Andrzej Duda een wetsvoorstel ingediend waarin homostellen geen recht hebben om een kind te adopteren.

De complete brief is hier te lezen.

Lees ook: Poolse activisten tonen regenboogvlag aan de paus

Bron: VRT / Nu.nl

Powered by Labrador CMS