Very Vintage: Theo en Thea in de Gloria over… homoseksualiteit

Huub Stapel is te gast als 'holbewoner'

Leestijd: < 1 min

In deze aflevering van Very Vintage blikken we terug op het vrolijke zondagochtendprogramma van Theo en Thea vanuit Parochiehuis in de Gloria. Samen met een jonge Huub Stapel beelden ze uit wat homoseksualiteit is. Verkleed als ‘holbewoner’, een grap die we destijds even hadden gemist.

Theo en Thea draaiden al een aantal jaren mee op de Nederlandse jeugd-tv toen ze met een nieuw concept kwamen: Theo en Thea in de Gloria. Net als altijd nemen ze een maatschappelijk thema onder handen, maar nu in een zaal en met publiek. Ook zijn er gasten die meepraten over het onderwerp en eindigt elke aflevering met een sketch, die wordt ondersteund door een acteur of een andere BN’er.

Potloodventer
Zo was Tineke de Nooij te gast in een aflevering die ging over emancipatie en zagen we Koos Postema verkleed als potloodventer in een episode die ongewenste intimiteiten als onderwerp had. In de onderstaande aflevering gaat het over homoseksualiteit.

Deze aflevering begint met allemaal dansende mensen, waarbij het Theo en Thea opvalt dat vrouwen met vrouwen dansen en mannen met mannen. Daarna volgt de introductie waarbij Thea luid gillend haar gasten welkom heet: “Halloooo flikkertjes uit Rotterdam en hallooooo pottelientjes uit Amsterdam, laat jullie eens even horen!”

Grotjes en knuppeltjes
Vervolgens leggen ze uit wat het woord homoseksualiteit betekent en dat het al sinds de prehistorie bestaat, want zolang is de homo sapiens er al. Sterker nog: de holbewoners deden het in hun holletjes en speelden met hun knuppeltjes in hun grotjes. Maar homo sapiens betekent mens in het algemeen en niet alle homo sapiens zijn homoseksueel. Want dat heeft met ‘saks’ te maken. Niet dat homoseksuelen de hele dag met seks bezig zijn. Heteroseksuelen immers ook niet, die moeten tussendoor ook nog de kattenbak verschonen.

En zo reutelen de twee nog een tijd door, en het komt er volgens Theo op neer dat homoseksuelen willen tongzoenen met mannen die met polstasjes lopen en dat lesbische vrouwen willen tongzoenen met vrouwen die pijproken. En homoseksuelen doen het met hun eigen geslacht. Neehee, met het geslacht van iemand anders!

Tongzoenen
Na de introductie komen de gasten aan het woord, een gaykoppel en een lesbisch stel, dat op verzoek van Thea gaat zitten tongzoenen. Daarna gaan de jongens ook, iets wat in de jaren tachtig niet bepaald dagelijkse kost was op de zondagochtend-tv. O ja: de dames roken allebei geen pijp en de heren hebben ook geen polstasjes, dus dat vooroordeel is meteen de wereld uitgeholpen.

Tot besluit van de aflevering  wordt er een sketch opgevoerd waarin Huub Stapel samen met Theo en Thea een stel holbewoners speelt. Fred en Wilma hebben een fraai Oost-Nederlands accent en hond Trudy figureert als stofzuiger. Dan komt zoon Huubje thuis van ‘kinderfilmsterrenmiddag’. Die heeft niet meer om het lijf dan een schapenvacht.

’t Is geaccepteerd!
Huubje komt meteen to the point: hij is homoseksueel. Fred en Wilma zijn er al snel mee in hun nopjes: “Leef d’r maar lekker op los, jong! Maar dan wel met een condoom!” Dan volgt een wilde dans en komt vader Fred met de mededeling: “’t Is geaccepteerd!” De afsluitende tekst: “Als ze niet gestorven waren en tot gruis vergaan, dan dansten ze nu nog!”

Bekijk ook:
Theo en Thea bij Sonja Barend
Theo en Thea over ‘lesbisch’

Powered by Labrador CMS