Very Vintage: terug naar het Eurovisie Songfestival van 1984

Boegeroep, blonde manen en de strik van Maribelle

Leestijd: < 1 min

Boegeroep, blonde manen en de strik van Maribelle: we nemen je mee naar het Grand Theatre in Luxemburg alwaar de Zweedse Herreys wonnen met hun lied ‘Diggi-Loo Diggi-ley’ (en op de Nederlandse schoolpleinen werd verbasterd tot ‘Dikke lul, dikke snee’. Douze points voor het Eurovisie Songfestival 1984!

Waarom we bij het jaar 1984 zijn uitgekomen voor deze aflevering van de Very Vintage-rubriek? Dat is puur toeval, want de uitzending dook prompt op bij het intikken van YouTube.com. Maar wat een pareltjes zitten ertussen.

Malle strik

Om te beginnen is daar Maribelle, die een roze strik om haar middenrif had gebonden en vanonder een vrolijke bos krullen ‘Ik Hou Van Jou’ zong. Marietje Kwakman, zoals de zangeres in haar geboortedorp Volendam werd genoemd, behaalde een gedeelde dertiende plaats met haar lied. Critici weten dat aan die malle strik, die een noodgreep bleek omdat Maribelles oorspronkelijke witte jurk problemen gaf bij de belichting.

‘Ik Hou Van Jou’ is echter een blijvertje gebleken: in 1992 stond er een nieuwe versie van Gordon in de hitlijsten, vier jaar later scoorde Dana Winner er een hit mee in België, in 2007 behaalde Roxeanne Hazes er een toptien-hit mee en dit jaar bracht Thomas Berge zijn versie van het liedje uit.

Ellenlange introductie

In 1984 was het nog gebruikelijk om de kijkers in allerlei Europese talen welkom te heten. Er deden ‘slechts’ negentien landen mee en de uitzending – nog zonder halve finales – duurde een dikke twee uur.

Na een voor deze tijd ellenlange introductie gaat de show van start met The Herreys. De drie Zweedse broers met blonde manen spetteren van het scherm in hun witte broeken en gouden glitterschoenen. En wat zongen ze nou in het refrein: ‘Dikke Lul, Dikke Snee’ of toch ‘Dikke Lul, Dikke Reet’? Uuuuuuren hebben we gelachen om die flauwe grap.

Dollie de Luxe

Als tweede is de Luxemburgse Sophie Carle aan de beurt, die ondanks haar 20 jaar met haar kinderlijke piepstemmetje nog jonger klonk dan Sandra Kim, twee jaar later. Frankrijk en Spanje volgen met twee fletse acts, en dan komt Noorwegen met Dollie de Luxe – wat uiteraard een prima naam is voor een dragqueen, maar hier is gegeven aan een meisjesduo dat heel goed heeft gekeken naar de kapsels van Boy George.

Sowieso zijn heel wat outfits een lust voor het oog. We noemden al de glitterschoenen van de Herreys, maar let ook op de gifgroene glimkleren van de Britse Belle and the Devotions, gecombineerd met het spierwit gebleekte en ontplofte Marilyn Monroe-kapsel van de zangeres. Of de schoudervullingen van Meneer Cyprus (die je overigens ongehoord kunt doorspoelen, gaaaap).

Boegeroep in de zaal

België volgt als achtste en die kun je ook skippen, want daarna komt Linda Martin uit voor Ierland. Over haar schreven we al in het artikel Runners-up: dit zijn de 12 beste liedjes die nummer 2 werden op het Songfestival. Aan het eind van Linda Martins optreden klonk ineens boegeroep in de zaal. Dat had naar verluidt te maken met voetbal-hooligans die in november 1983 stennis hadden geschopt in Luxemburg nadat Groot-Brittannië uit de UEFA-competitie was gekickt.

Maribelle is na Denemarken aan de beurt, gevolgd door Joegoslavië, dat een na laatste werd. Van de landen die volgen, lijkt eigenlijk alleen nog het achtergrondkoor van de Finse Kirka noemenswaardig, omdat daar een Dame Edna-kloon in zingt.

Hoogtepunt

Tot daar ineens Alice & Franco Battiato op het podium staan met hun ‘I Treni Di Tozeur’. Het lied met de prachtige melodie werd slechts vijfde, maar is het persoonlijke hoogtepunt van de show. Niet in de laatste plaats omdat het duo voor slechts zes seconden zangtijd een operakoor heeft meegenomen.

Na een uur en een kwartier is het bekeken, waarna de jurering volgt die ook een heel uur duurt. Daar gaan we: “Netherlands, eight points. Pays-Bas, huit pwà!” Dan is het zover: de Herreys hebben gewonnen. De heren gaan niet compleet uit hun dak, maar steken beleefd hun handen in de lucht tijdens een bescheiden applaus.

Dikke hit

Nog leuk om te weten: de broers scoorden in Nederland een dikke toptien-hit met hun ‘Diggi-loo Diggi-ley’.

Powered by Labrador CMS