Very vintage: lekker soppen met Diana Charité

Leestijd: < 1 min

Ze had een doorrookte stem, kapotgeblondeerd haar en was de vaste ‘mannendeskundige’ van Koot & Bie die helemaal week werd van John de Wolf: Diana Charité. Op het YouTube-kanaal van Kees van Kooten en de onlangs overleden Wim de Bie zijn tal van hoogtepunten van haar te vinden. “Effe lekker soppen, weetjewel weetjeniet!”

Ze zijn al jaren niet meer op tv, maar de erfenis van Kees van Kooten en Wim de Bie is van onschatbare waarde voor de Nederlandse tv-geschiedenis. Met veel van hun typetjes schoten ze in één keer raak. Zap je langs Hart van Nederland, dan komt er regelmatig iemand in beeld waarvan je denkt: “Goh, dat is net Dirk uit Keek op de Week.” Of: “Die vrouw klinkt net als dat doorrookte mens van Koot en Bie, kom, hoe heet ze ook alweer…”

Van Kooten en De Bie speelden misschien wel meer dan honderd verschillende typetjes, waarvan De Vieze Man, zwerver Dirk dus, de kakkineuze zussen Jet en Koosje Veenendaal, moeder en zoon Carla en Frank van Putten, Berendien uut Wisp en de immer inlevende Memien Holboog meteen te binnen schieten.

Vandaag leggen we de focus op Diana Charité, een gepensioneerde kapster die drie keer getrouwd is geweest en even zo vaak gescheiden. Ze wordt regelmatig geconsulteerd door Koot en Bie als het gaat over vrouwen- en mannenzaken en op een gegeven moment wordt ze zelfs geïntroduceerd als mannendeskundige.

En dat terwijl ze eigenlijk niet meer doet dan al rokend in de camera te oreren met haar vertiefte stem. Vrouwen zoals Diana Charité duiken nog altijd op in items over achterbuurten en volkswijken en ze ziet er met haar kapotgeblondeerde haar en schelle make-up uit als een wandelend cliché. We blikken terug op Diana met de volgende vijf fragmenten.

Mannenbillen

De Chippendales, wie kent ze niet. In dit fragment vertelt Diana aan Koot en Bie dat ze met zes vriendinnen naar een optreden is geweest van de strippende mannen. Ze ziet liever een sterke man met een strak lijf dan zo’n ‘uitgezakte mokkapunt’. “Als ik in een café een keer teut van m’n kruk ben gekukeld, dat ie dan naar boven ken dragen.” Als de ideale mannenbillen ter sprake komen, sommeert ze Van Kooten zijn broek te laten zakken. Die dat ook nog doet. Zelf houdt Diana van grote billen: “Dat ik wat te kneden heb.”

Naaktfoto

Diana heeft het voetbalmagazine Elf gekocht, met daarin een foto waarop voetballer Gerald Vanenburg naakt staat afgebeeld. PSV wilde de hele oplage uit de winkel laten verwijderen, maar Diana vindt dat de heren niet zo preuts moeten doen. Gerald had voor de grap z’n tampeloeris tussen z’n benen gestopt (“van de achterkant is het dan net een geknakte frikandel en van de voorkant zag je alleen z’n kruishaar, alsof-tie een doos had, vinden mannen leuk, altijd ermee spelen”). Maar volgens Diana is er een andere reden waarom PSV de Elf uit de winkel wil laten halen: Gerald hield z’n duim voor z’n kruis en nu denkt de hele wereld dat hij een piepklein pikkie heeft… Waar Diana niks mee heeft, maar gelukkig staat er verderop nog een foto in het magazine waarop John de Wolf samen met Regi Blinker in bad zit. “We zaten in één klap te soppen.”

Vrouwen op tv

Koot en Bie hebben het over mannen en vrouwen op tv, waarbij het opvalt dat er veel minder vrouwen op tv komen dan mannen. Als er een deskundige in beeld komt, is dat meestal een man. Zo niet bij de heren, want zij voeren Diana Charité op als deskundige over dit onderwerp. Diana is het er niet mee eens: “Nou, ik vind dat er gewoon veel te veel vrouwen zijn op tv, weetjewel, weetjeniet, ja toch. Bij kwissen zijn er altijd lekkere meiden als assistent.” Ze pleit voor lekkere mannen als assistent, want voor een vrouw valt er weinig lekkers te beleven op tv. Er is niet een presentator met wie ze tussen de lakens wil. “Als vrouwen een ouwe rimpelkop hebben gekregen, gaan ze naar de radio, maar de mannen blijven gewoon zitten met die speknekken.”

Gelukkige vrouwen

Een vrouw is het gelukkigst als ze een vaste baan heeft, een partner en geen kinderen. Klopt niks van, zegt Diana: ze heeft al vijf jaar geen baan meer, haar dochters gingen het huis uit en een week later pakte haar man ook z’n biezen. “Dat was natuurlijk wel even lullig, maar achteraf was ik blij dat ik van het gezeik verlost was dus ik voelde me ontzettend lekker en gelukkig.” Ze herkent zich totáál niet in die vrouwen en soms denkt Diana wel eens: “Ben ik eigenlijk een vent?”

Gordijnen

Het contact tussen Diana en haar twee dochters verloopt stroef. Als er al sprake is van communicatie, gaat dat meestal ‘via de gordijnen’. Lekker samen naar de markt, een lap onder de naaimachine leggen en dan samen werken aan de plooitjes. Dan de gordijnen ophangen, gezellig gebakkie d’r bij, kopje koffie. En als de gordijnen dan na een jaar in de was gingen, kwamen ze er altijd gekrompen uit. Dus wederom een contactmoment. Maar nu de dochters allebei zijn hertrouwd (de een met een omgewaaid tramhuisje en de ander met zo’n over de duinen gewaaid kwalletje) hangen er lamellen. Tja.

Powered by Labrador CMS