Very vintage: het verhaal van de coming-out van Ellen

DeGeneres kwam uit de kast, maar betaalde een hiervoor een hoge prijs...

Leestijd: < 1 min

Een van de grootste mijlpalen uit de tv-geschiedenis was de coming-out-aflevering van Ellen. Hiermee speelde Ellen DeGeneres het eerste openlijk homoseksuele hoofdpersonage in een primetime sitcom. Ze bereidde de weg voor talloze shows die volgden, maar betaalde hiervoor een hoge prijs…

In april 1997 verscheen een aflevering van de sitcom Ellen op tv, genaamd ‘Puppy Episode’. Hierin kwam Ellen, een fictief personage dat werd gespeeld door actrice en komiek Ellen DeGeneres, uit de kast. Tegelijkertijd deed DeGeneres hetzelfde in het echte leven: ze verscheen met haar vriendin in The Oprah Winfrey Show en stond op de cover van Time Magazine, met daarop de tekst ‘Yep, I’m Gay’.

Wegbereider

Hoewel er wel vaker lhbtq-personages waren te zien op tv, was het in de VS nog nooit eerder voorgekomen dat het hoofdpersonage van een populaire sitcom op prime time openlijk homoseksueel was. Ellen opende hiermee de deur voor talloze shows die volgden, met als bekendste voorbeeld Will & Grace.

DeGeneres betaalde echter een hoge prijs voor haar moedige stap. Lang niet iedereen die was betrokken bij haar sitcom, was er blij mee. Achter de schermen voerde ze strijd met de leidinggevenden van het netwerk dat Ellen uitzond. En dat was nog maar het begin van de problemen die zouden volgen.

Gecanceld

Veel kijkers haakten af omdat ze Ellen nu te controversieel vonden en ‘te gay’, TV-netwerk ABC cancelde de show na afloop van het seizoen waarin de coming-out-aflevering zat.. Voor DeGeneres en haar tegenspeler Laura Dern, die de gastrol van Susan speelde op wie Ellen verliefd was, volgde een backlash: beide actrices kwamen jarenlang niet of nauwelijks aan de bak.

De Amerikaanse tv-deskundige en is in de geschiedenis van de coming-out van Ellen gedoken. Op zijn YouTube-kanaal deelt hij een video met de naam “A Warning Label on my Life”: the Story of Ellen’s Coming Out. Je bekijkt ‘m hier!

 

 

Powered by Labrador CMS