Rock Hudson

Very vintage: het geheime leven van Rock Hudson

De acteur leefde achter een façade die in een oogwenk uiteen spatte

Halverwege de jaren vijftig werd Amerika verliefd op Rock Hudson. De acteur zag eruit als de ideale schoonzoon: sterk, zelfverzekerd en romantisch en speelde in de ene romcom na de andere met de mooiste actrices aan zijn zijde. Zelf hield hij tot aan zijn dood geheim dat hij gay was en slachtoffer werd van een crisis die miljoenen levens zou veranderen…

In het Hollywood van de jaren vijftig was het not done om uit de kast te komen als homoseksueel. Sterker nog: het was strafbaar. En dat terwijl er in de Amerikaanse filmwereld tal van mannen en vrouwen rondliepen die vielen op iemand van hetzelfde geslacht.

perfecte man

Rock Hudson was daar een van. Op een gegeven moment was het hét gezicht van de kaskrakerfilms waar heel Amerika naar toe ging. Mannen wilden hem zijn en vrouwen wilden mét hem zijn. Hudson was een Amerikaans ideaal van mannelijkheid: sterk, zelfverzekerd en vooral romantisch.

Maar de figuur die Amerika aanbad als de perfecte man, was in werkelijkheid een façade die Hudson en de mensen om hem heen jarenlang in stand hielden. Zijn geheim bleef verborgen totdat er een crisis toesloeg, die in een oogwenk een einde maakte aan tientallen jaren van de schijn ophouden.

bittere kijk in de geschiedenis van hollywood 

Het beeld van Rock Hudson viel uiteen in een tijd, 1985, dat hiv en aids vernietigend om zich heen sloegen. Niet alleen met ziekte en de dood tot gevolg, maar ook door de manier waarop naar de lhbtiq+-community werd gekeken, want daar greep de ziekte het heftigst om zich heen.

De Amerikaanse cultuurdeskundige Matt Baume schetst in een uur tijd een fraai portret van Rock Hudson, met de titel: How a gay truck driver became the biggest star in Hollywood, waarin alle hoogte- maar ook dieptepunten aan bod komen. Hij biedt hiermee een bitter kijkje in de geschiedenis van Hollywood, maar laat ook zien hoe de tijden langzaam veranderden.

Powered by Labrador CMS