Very Vintage: de ups en downs Leslie Jordan

Leestijd: < 1 min

Leslie Jordan, dat is toch dat grappig je mannetje dat de hele tijd ‘Well, well, well!’ riep in Will & Grace? Ja, óók. Maar de beste man, die onlangs is omgekomen bij een ongeluk, deed zoveel meer dan dat. De Amerikaanse queer cultuurkenner Matt Baume blikt uitvoerig terug op Jordans carrière in een fraai eerbetoon waarin ook de mindere periodes in zijn leven voorbijkomen.

“Karen Walker! I thought I’ve smelled gin and regret…” Leslie Jordan speelde jarenlang een bijrol in Will & Grace als Beverly Leslie, de aartsrivaal van Karen. Hij begroette haar steevast met een sneer, die vervolgens door Karen werd beantwoord met iets nóg gemeners.

Eind oktober kwam Leslie Jordan om het leven bij een eenzijdig auto-ongeluk. De Amerikaanse queer cultuurkenner Matt Baume heeft nu een video gemaakt waarin hij laat zien dat Jordan zoveel meer was dan die bijrol in Will & Grace.

Drank en drugs

Het leven van Jordan ging niet altijd over rozen. Lang voordat hij doorbrak als acteur, nam hij allerlei kleine rolletjes aan in matige producties. Hij hield zijn homoseksualiteit geheim en door die schaamte en schuldgevoelens greep hij naar drank en drugs, wat hem bijna fataal werd.

Pas na een nacht in een gevangeniscel met acteur Robert Downey Jr. veranderde Jordan zijn leven en omarmde hij voor het eerst zijn ware zelf. En zo besloot hij op 42-jarige leeftijd dat hij zijn homoseksualiteit juist wilde inzetten om succesvol te worden.

Jeugdjaren

In de video is te zien hoe Leslie Jordan eruitzag in zijn jonge jaren. Hij werd geboren in 1955 in Tennessee en als jongetje droeg hij zijn moeders hakken en speelde hij met poppen. In de jaren dat hij succesvol was, blikte hij regelmatig terug in talkshows. Hij vertelde hoe hij als tiener werd belaagd door klasgenoten. Ook is te zien dat hij maar weinig voorbeelden had van prominente gay mannen, op Truman Capote na waren die nauwelijks te zien op tv.

Zijn vader overleed toen Jordan elf jaar was. Het duurde niet lang voordat hij zijn moeder vertelde dat hij jongens leuk vond. Die steunde hem, maar wees hem ook op therapie om van zijn gevoelens af te komen. Op zijn negentiende had hij er genoeg van en ging hij los in het nachtleven. Hij leefde op een dieet van drank en cocaïne, tot hij op 27-jarige leeftijd ontdekte dat hij wilde acteren.

Een beetje gay

In 1982 vertrok hij naar Los Angeles. Maar echt goed ging het niet: Jordan was klein, had een accent en hij lispelde als hij praatte. Bovendien riep iedereen: “Hij is een beetje gay”, iets wat in die tijd een probleem was. Mensen zagen hem als een clown en als een loser, en verder dan wat commercials en middelmatige rollen kwam het niet.

Hij besloot zijn leven zin te geven door zich aan te melden als vrijwillger voor hiv- en aidsorganisaties. Tegelijkertijd verloor hij zich opnieuw in drank en drugs. Uiteindelijk kwam het goed met Jordan. Hij vond zijn plek in Hollywood en na Will & Grace bleef hij een veelgevraagd acteur. Toen corona de wereld lamlegde, vond hij een manier om de tijd te doden: hij begon video’s te publiceren waarin hij op humoristische wijze liet zien hoe hij zijn leven in isolatie doorbracht.

Video

Leslie Jordan is 77 jaar geworden. Dat hij wordt gemist, is te zien in de onderstaande video.

Powered by Labrador CMS