Very Vintage: de beste scènes van Hyacinth Bouquééé uit Keeping Up Appearances

It's the lady of the house speaking!

Leestijd: < 1 min

Onder de naam Schone Schijn zond de TROS jarenlang de serie Keeping Up Appearances uit, met in de hoofdrol Hyancinth Bucket die haar naam zelf heel sjiek uitsprak als ‘Bouqé’. Patricia Routledge speelde die rol met verve. In deze aflevering van Very Vintage blikken we terug met een aantal memorabele scènes.

Keeping Up Appearances is nog steeds op tv te zien, maar oorspronkelijk werden de 44 afleveringen uitgezonden tussen 1990 en 1995. Patricia Routledge, een actrice die in 1952 al op tv was te zien en inmiddels 92 jaar is, speelde een vrouw van middelbare leeftijd die in een gewone middenklassewoning woont, maar desondanks doet alsof ze tot de upper class behoort.

Room for a pony

Hyacinth Bucket heet ze, en ze spreekt haar naam zelf uit als Hyacinth Bouquet. Ze schept over alles op, bijvoorbeeld over het huis van haar zoon rijke zus Violet – zo groot dat er ‘room is for a pony’. Regelmatig geeft ze een ‘candlelight supper’, waarbij ze haar dure servies tevoorschijn tovert.

Dit gaat natuurlijk heel vaak mis. Haar familie is namelijk typisch lower class, met de slonzige zus Daisy en haar werkloze man Onslow. Haar tweede zus Rose is een typische hittepetit die alles versiert wat los en vast zit. Hyacinth is getrouwd met Richard, die behoorlijk bij haar onder de plak zit. Met name de autoritjes zijn pijnlijk voor hem, aangezien Hyacinth hysterisch reageert op alles wat ze ziet: “Kijk uit voor dat schaap!” “Die staat op een berg. Achter een hek!”

Valse zangpartijen

De buren van Hyacinth, Elizabeth en haar broer Emmet,  zijn regelmatig de dupe van haar strapatsen. Tijdens theekransjes durft Elizabeth nauwelijks een slok te nemen uit angst het servies van Hyacinth te verknallen. En Emmet is het haasje omdat hij piano speelt en Hyacinth hem telkens strikt als begeleider voor haar vreselijk valse zangpartijen.

Die zoon, Sheridan, komt overigens nooit in beeld. Hij belt alleen om geld te vragen. Vermoedelijk is hij gay, maar Hyacinth doet of ze dat niet ziet en ze beweert dat Sheridan pas na zijn studie naar meisjes mag kijken.

Spoof

Hieronder delen we een aantal memorabele fragmenten uit Keeping Up Appearances, te beginnen met een spoof die vorige maand op YouTube verscheen. Veel plezier!

Powered by Labrador CMS