Very Vintage: Cher op bezoek in The RuPaul Show (1997)

RuPaul playbackt Cher en Cher ook

Leestijd: < 1 min

Lang voor dat RuPaul aan haar Drag Race begon, had ze haar eigen talkshow. In de jaren negentig kwam een keur aan legendes voorbij in The RuPaul Show. Een van hen was Cher, die er opvallend onopvallend uitzag in haar jeans met een keurig jasje erboven. Een terugblik.

Voor we gaan beginnen: RuPaul zou dit tv-seizoen toch óók weer te zien zijn met een eigen talkshow? Klopt, maar die is na drie weken en vijftien afleveringen alweer gecanceld, want behalve zeven aangewezen Fox-zenders om de show te testen, bleek verder geen enkele zender geïnteresseerd. Ondanks gasten als James Corden en Adam Lambert. Hier gaat een vlogger met een gekke zonnebril helemaal los op het format, dat volgens hem totaal is mislukt. Daar onder de aflevering met James Corden, zodat je zelf ook een oordeel kunt vormen over de show.

Afijn, terug naar andere tijden. In de jaren negentig brak RuPaul wereldwijd door met de single ‘Supermodel (You Better Work)’, waarna zij een veelgevraagde talkshowgast werd. Dat smaakte naar meer, dus ging in 1996 The RuPaul Show in première op VH1. Er werden twee seizoenen gemaakt met een totaal van honderd afleveringen.

In between hits
Ergens in 1997 maakte Cher haar opwachting in The RuPaul Show. Zij was op dat moment even ‘in between hits’: haar vorige album It’s a Man’s World was een redelijke hit in Europa (met als grootste singlehit de Marc Cohn-cover ‘Walking In Memphis’) en de monsterhit ‘Believe’ uit 1998 moest nog geboren worden.

RuPaul wordt in haar talkshow aangekondigd als ‘the queen of all media’, waarna Cher haar introductie krijgt aan de hand van een aantal hoogtepunten uit haar carrière: van een fragment uit de film Mermaids tot haar samenwerking met Beavis & Butthead (maar waarom ze daarvoor kozen, blijft een raadsel).

Eenvoudige jeans versus goud-lamé
Dan komt Cher op, in een eenvoudig jasje en dito jeans. Samen nemen ze even de talkshow-geschiedenis van Cher door: eerst met Sonny, daarna alleen, daarna weer samen en zwanger van haar nieuwe toekomstige ex. Het is ingewikkeld.

Cher steekt een beetje bleekjes af bij RuPaul, die zich in een goud-lamé minijurkje heeft gehesen. Vanonder haar Pamela Anderson-pruik stelt ze vragen over het album It’s a Man’s World. Hoe zou de wereld eruitzien als het ‘a woman’s world’ zou zijn geweest? Het antwoord van Cher: dan zouden mensen elkaar niet meer doodmaken, want vrouwen zouden eerst hors-d'oeuvres serveren voordat ze een oorlog beginnen.

Lipsync for your Cher
Na de commercial break staan RuPaul en Cher zij aan zij om de kijker welkom terug te heten. Wat vooral opvalt is hoe klein Cher eigenlijk is, ze kan nog net niet onder de benen van RuPaul doorlopen. Ze zingt een cover van Tina Turners ‘Paradise Is Here’ en dan is het tijd voor RuPauls eigen lipsync-versie van Cher.

Hoe dat er bijna een kwart eeuw geleden uitzag? Dat zie je hier onder!

Powered by Labrador CMS