Very vintage: achter de schermen bij The Birdcage

Leestijd: < 1 min

The Birdcage is een film uit 1996 waarin Robin Williams en Nathan Lane een homokoppel spelen. Williams was te zien als de eigenaar van een dragclub, Lane de flamboyante dragqueen Starina. De Amerikaanse cultuurduider Matt Baume blikt terug op de film en de lange geschiedenis die voorafging aan The Birdcage.

Eerst even het verhaal van The Birdcage. Armand Goldman (een rol van Robbie Williams) is de openlijk homoseksuele eigenaar van The Birdcage, een dragclub in South Beach. Zijn partner Albert (gespeeld door Nathan Lane) is flamboyant, maar gaat pas echt los als dragqueen Starina, die optreedt in The Birdcage. Ze wonen samen boven de club, met de Guatemalteekse huishoudhulp Agador Spartacus (Hank Azaria), die ook gay is en graag wil optreden in de club.

Rollenspel

Op een dag komt Armands zoon Val (Dan Futterman) thuis met zijn vriendin Barbara (Calista Flockhart), met wie hij wil trouwen. Zij komt uit een conservatief nest: haar vader is de Republikeinse senator Kevin Keeley (Gene Hackman). Als hij en zijn vrouw Louise (Dianne West) komen kennismaken, verkleedt Albert zich als conservatieve vrouw, waarna een heel rollenspel begint.

De voorgeschiedenis van The Birdcage is lang en opmerkelijk, vertelt de Amerikaanse cultuurkenner Matt Baume in een video van bijna een uur lang. De film is gebaseerd op een Frans toneelstuk uit de jaren zeventig, genaamd La Cage Aux Folles, dat in de eighties werd opgevoerd op Broadway.

Komisch avontuur

In fragmenten uit talkshows - onder meer uit The Oprah Winfrey Show - en interviews vertellen schrijvers, acteurs en producenten over de totstandkoming van de film, die tegelijkertijd een komisch avontuur is en draait om de betekenis van familiewaarden.

Ga er maar eens goed voor zitten, want hier zijn de beelden!

Powered by Labrador CMS