utrecht canal pride

Van een bubbelbad tot Michella Kox: dit was Utrecht Canal Pride 2024

Bekijk hier de foto's van de Pride Parade en meer

Stichting Meer dan Gewenst tijdens de Utrecht Canal Pride
Leestijd: 4 min

De temperatuur was donker, maar Utrecht voelde warm aan tijdens de Utrecht Canal Pride. Traditiegetrouw vaart er sinds 2017 een bonte stoet van vijftig boten door de grachten van de Utrechtse binnenstad en Winq was erbij. 

In slechts een paar jaar tijd heeft de organisatie van Utrecht Pride het voor elkaar gekregen om uit te groeien tot een van de grootste evenementen van de regio. Niet zo gek dat ze het afgelopen jaar nog tijdens het Nationaal Congres Evenementen bekroond werden met een Impact-award. Want die 100.000 bezoekers die vorig jaar aan de kant stonden, haalden ze dit jaar zeker weer. 

Één van die organisaties was stichting Meer dan Gewenst, waar ze met regenbooggezinnen aan boord gaan. “Dat we van de partij zijn tijdens Utrecht Canal Pride is niet alleen leuk, het blijft nodig om te laten zien dat er veel verschillende soorten gezinnen zijn”, vertelt Arnoud Breitbarth, voorzitter van de organisatie. “Voor lhbtqia+ers die een kinderwens in vervulling willen laten gaan, liggen er onnodig veel obstakels op de weg. De erkenning van de feitelijke ouders van kinderen uit niet-traditionele gezinnen duurt in de meeste gevallen jaren en is soms zelfs onmogelijk.” Hij legt uit dat dit niet in het belang van de kinderen is en ze daarom hard lobbyen in Den Haag. En dus in Utrecht: “Want kinderen in alle soorten gezinnen hebben recht op wettelijke bescherming en alle gezinsvormen verdienen het gevierd te worden.” 

Utrecht Canal Pride
Utrecht Canal Pride 2024

Het is slechts een van de verhalen vanuit de vijftig boten die meevaren over de Utrechtse grachten. Dit jaar zijn er van de tachtig aanmeldingen vijftig boten gekozen die mee mogen varen. Van de gemeenteboot waarop politieke partijen als Volt, D66, Groenlinks-PVDA, maar ook VVD en CDA zich verzameld hebben, tot politieorganisatie Roze in Blauw. Lindsay Noorderwef van die organisatie vertelt dat ze voor het tweede jaar meevaren tijdens de Pride in Utrecht. “Het is mooi om te zien hoe deze Pride in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een steeds groter evenement. Door mee te varen met de botenparade dragen wij bij aan meer acceptatie en zichtbaarheid van- en voor de lhbtqia+-gemeenschap.” Ook varen ze mee om de bekendheid van Roze in Blauw te vergroten. “Uit het applaus dat de politieboot jaarlijks krijgt van de gemeenschap, blijkt waardering voor onze aanwezigheid, maar die waardering is ook echt wederzijds.”

discriminatie in de gemeenschap

En dat er actie te voeren is, is wel duidelijk als je er wat cijfers bij pakt. Zo schrijft RTV Utrecht onlangs nog dat Transgender Netwerk samen met Antidiscirminatiebureaus 218 unieke meldingen heeft ontvangen in 2013; dat is een stijging van twintig procent ten opzichte van 2022. En bij Meldpunt 'We Blijven Onszelf', een initiatief van Artikel 1 Midden Nederland en het COC Midden-Nederland, werden in het eerste halfjaar van 2023 al net zoveel meldingen gedaan als in heel 2022. 

queer stylisten 

Veilig omkleden kon dit jaar in samenwerking met modelabel WE. Voor iedere Pride-bezoeker die het spannend vond om in kleurrijke outfit op straat of in de trein te stappen, waren er maar liefst zeven winkels door heel Nederland beschikbaar om je om te kleden. Er waren zelfs stylisten aanwezig om je op te maken en te helpen met de outfits. 

En er was nog een leuk nieuw initiatief van hoofdsponsor Vodafone dit jaar. Een reeks kleurrijke ringen die ze langs de route van de pride uitdeelde. Het idee was om die ringen met elkaar te delen en zo mensen op een laagdrempelige manier verbinding met elkaar te laten maken. Een lief idee, helemaal omdat het thema van de pride dit jaar 'U Belong' was. Robert Kalff, voorzitter van de pride, sluit zich daarbij aan: “Het thema U Belong van Utrecht Pride is dit jaar gekozen om ervoor te zorgen dat niemand meer twijfelt om zich thuis te voelen bij onze Pride. Dat Vodafone hieraan op deze tastbare manier wil bijdragen, vinden wij prachtig en het getuigt van onze mooie samenwerking.” 

De ringen zijn ontworpen door de Utrechtse queer designer Jade Hermans, zij vond het belangrijk iets voor de gemeenschap te kunnen doen waar ze zelf veel aan heeft gehad. “Het moment van het jaar waar wij centraal staan”, legt ze uit. “Het was voor mij een no-brainer om hier iets voor terug te doen. Een ring is al het symbool van verbinding, maar met mijn design help ik mensen graag om de eerste stap te zetten in het maken van een connectie en elkaar ontmoeten.” 

Utrecht Canal Pride.

De botenparade leek misschien nog wel uitbundiger en mooier versierd dan vorig jaar. Met veelal dragqueens in prachtige outfits, een boot met een bubbelbad aan de voorkant en de afsluitingsboot waar realityster Michella Kox al haar fans trakteerde op handkusjes. Utrechts trots Stichting PANN was er uiteraard ook bij. Robin Vrolijk vertelt wat zij daarmee willen uitdragen: “Een dag als Pride kan een steuntje in de rug zijn voor bijvoorbeeld jongere queer personen, in het bijzonder trans en non-binaire mensen, die dagelijks te maken krijgen met groeiende haat en polarisatie, zowel online als offline. Niks is mooier dan op de boot toegejuicht te worden door 100.000 bezoekers en te zien dat er zo ontzettend veel mensen zijn die onze community wél steunen. Uiteindelijk vieren we de liefde en voor PANN is het ook nog eens een mooie gelegenheid om onze vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Zij werken het hele jaar keihard om toffe events en mooie maatschappelijke projecten neer te zetten.” 

Volgend jaar vindt Utrecht Pride 2025 plaats op 7 juni 2025.

Utrecht Pride - Fotografie Lieke Vermeulen
Utrecht Pride - Fotografie Lieke Vermeulen
Utrecht Pride - Fotografie Lieke Vermeulen
Utrecht Pride - Fotografie Lieke Vermeulen
Utrecht Pride - Fotografie Lieke Vermeulen
Utrecht Pride - Fotografie Lieke Vermeulen
Utrecht Pride - Fotografie Lieke Vermeulen
Utrecht Pride - Fotografie Lieke Vermeulen
Utrecht Pride - Fotografie Lieke Vermeulen
Utrecht Pride - Fotografie Lieke Vermeulen
Utrecht Pride - Fotografie Lieke Vermeulen
Utrecht Pride - Fotografie Lieke Vermeulen
Powered by Labrador CMS