Uit de kunst

Urgentie voor het vieren van diversiteit voelbaarder dan ooit

Vincent Wijlhuizen komt met nieuw festival

Leestijd: < 1 min

Van 23 t/m 25 november wordt diversiteit gevierd tijdens de eerste editie van het What You See Festival. Wij spreken algemeen en artistiek directeur Vincent Wijlhuizen en vragen hem waarin dit festival verschilt van de rest.

Een nieuw festival, spannend!
“Zeker, het is heel spannend. We gaan zien of het gaat lukken en aanslaat bij het publiek. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.”

Heb je vaker festivals georganiseerd?
“Ik werk al heel lang in de culturele sector. Sinds 2006 werk ik voor de Nederlandse Dansdagen, en ook in Utrecht en Den Bosch heb ik meegewerkt aan de organisatie van festivals. Ik heb dus best wat ervaring, maar nog nooit iets vanaf een nulpunt opgezet. Dat is helemaal nieuw.”

Er is de laatste jaren ontzettend veel aandacht voor diversiteit, waarom vind jij dit onderwerp zo belangrijk?
“Het komt oorspronkelijk door Performing Gender, een project dat ik deed in Europa. Een tweejarig project met allerlei Europese festivals en theatermakers, over gender en identiteit in de kunstsector. Wat voor een beelden leven er, en kloppen die beelden met hoe wij als maatschappij zijn ingericht?
In Nederland zijn festivals vaak gericht op de doelgroep zelf: dus je hebt een festival voor vrouwen, een voor transgenders en een voor gays. Ik denk dat het belangrijk is om je op ál die doelgroepen te richten. Dat is ook het beeld dat ik van de maatschappij heb: dat die inclusief is.  
Kunst kan helpen dat te bereiken, ervoor zorgen dat men dingen in een ander perspectief ziet.”

“Als je het er niet over hebt, verandert er ook niets”

Zodat mensen anders naar bepaalde groepen gaan kijken?
“Ja, en er anders over gaan denken. Dat doen we bijvoorbeeld met een voorstelling van Daniel Mariblanca. Hij interviewde 71 transgenders uit heel Europa om erachter te komen wat het betekent om transgender te zijn. Een prachtige ontroerende, maar ook krachtige voorstelling. Je krijgt een heel intiem beeld van hoe het is om transgender te zijn.”

Juist met dit festival wil je dat mensen buiten de LHBTQ-gemeenschap een kijkje komen nemen. Hoe ga je dat voor elkaar krijgen?
“Dat is de grootste vraag. We proberen het festival op ongebruikelijke plekken te laten zien. Bijvoorbeeld door een expositie in het stadskantoor in Utrecht. Daar lopen iedere dag 2.000 mensen voorbij, die zonder dat ze er erg in hebben onderdeel zijn van het festival. Op die manier hopen we mensen te inspireren ook een ander onderdeel What You See te bezoeken.”

Ben je niet bang dat mensen gender-moe zijn?
“Ergens snap ik het wel als mensen dat zijn, maar tegelijkertijd is gender al eeuwenlang een onderwerp waarover wordt gesproken. In 1900 tijdens de strijd rondom het vrouwenkiesrecht en later tijdens de emancipatiegolf in de jaren 60 en 70. Ik denk dat er een continu gesprek over dit onderwerp moet zijn.”

what you see festival
Tijdens het festival kun je een preview zien van Mounirs nieuwste show

Het is ook veel te belangrijk het er niet over te hebben.
“Precies. Als je het er niet over hebt, verandert er ook niets.”

Wie kunnen we nog meer zien tijdens het festival?
“Mounir Samuel. Hij maakt een nieuwe voorstelling over het thema identiteit en zijn eigen culturele achtergrond. Hij vertelt zijn eigen verhaal, maar gaat ook in gesprek met zijn publiek. Ik ben bij een preview geweest en mensen reageren er fantastisch op. Ze zijn niet uit de zaal weg te slaan.”

Het What You See Festival vindt plaats van 23 t/m 25 november 2018 op diverse locaties in Utrecht. Het complete programma vind je op de website

Coverbeeld: Jésus de Vega door Alwin Poiana

Powered by Labrador CMS