Museumnieuws

Uittip: in Stedelijk Museum Schiedam ontdek je de noodzaak van spiritualiteit

Een tentoonstelling over spirituele urgentie

Leestijd: < 1 min

In het Stedelijk Museum Schiedam is er de komende maanden een tentoonstelling te zien over de relevantie en noodzaak van spiritualiteit. Hot topic, want steeds meer mensen houden zich bezig met dit onderwerp. Zo ook tal van jonge kunstenaars.

In Spirituele Urgentie laten jonge, interdisciplinaire kunstenaars aan de hand van vier thema’s zien welke betekenis spiritualiteit voor hen heeft. Maar hoe komt het eigenlijk dat spiritualiteit momenteel belangrijker lijkt dan ooit?

Tim Wes, kunstenaar, muzikant en co-curator van de tentoonstelling zegt hierover: “Van oorlogen tot isolatie; we hebben veel moeten doorstaan in de afgelopen periode. Het alleen zijn met je gedachtes en het geconfronteerd worden met je angsten resulteert in een andere kijk op de wereld en op jezelf. We hebben geleerd om te praten, te delen, terug te kijken en met onszelf en met elkaar in gesprek te gaan over alles wat ons beweegt”.

Ook vroeger was spiritualiteit al een belangrijk thema. Denk maar aan prehistorische grotschilderingen of vruchtbaarheidsbeeldjes, die allemaal een rituele of spirituele oorsprong hebben. In de tentoonstelling worden historische werken gekoppeld aan nieuwe kunst wat resulteert in een super spannend plaatje.

Videowerk van artist Tim Wes naast een schilderij van kunstschilder Wassily Kandinsky
Videowerk van artist Tim Wes naast een schilderij van kunstschilder Wassily Kandinsky.

De kunstenaars en makers in deze tentoonstelling zijn wereldburgers die tegelijk actief zijn als professioneel kunstenaar, ontwerper, in de mode, muziek, reclame of de bredere digitale cultuur en zich zelden tot een discipline of kunstvorm beperken. Wat de kunstenaars in deze tentoonstelling bindt is dat ze allemaal bezig zijn met het proces van spirituele heling en zingeving.

Zo ook multidisciplinair kunstenaar Yamuna Forzani. Haar werk is te zien in de zaal met het thema Bevrijding en Manifestatie. “Spiritualiteit is altijd een groot deel van mijn leven geweest en dus ook van mijn werk”, zegt ze over haar deelname aan de tentoonstelling. “Mijn ouders hebben elkaar ontmoet in India en ik ben daar deels opgegroeid waardoor ik altijd dicht bij de Oosterse filosofie heb gestaan. De motivatie achter mijn werk komt ook vanuit een spirituele plek. Het gaat over empowerment, het ondersteunen van mijn lhbtq-gemeenschap en het bevrijdende gevoel om je leven te leven als je authentieke zelf”, aldus Forzani.

Knitted art van Yamuna Forzani (Links en midden) en werk van Charley Toorop (rechts)
Knitted art van Yamuna Forzani (Links en midden) en werk van Charley Toorop (rechts).

Visual artist, dichter en athlete Asma Elbadawi toont werk in de zaal met thema Genezing en Afkomst. Zij zegt hierover: “Spiritualiteit is een groot deel van mijn leven geweest. Door de jaren heen heb ik ontdekt dat mijn kracht en doel in het leven voortkomen uit mijn geloof. Vroeger paste ik niet in het Britse schoonheidsideaal. Door terug te gaan naar mijn roots heb ik mijzelf gevonden en mijn natuurlijk schoonheid geaccepteerd. Geloof en spiritualiteit hebben helend gewerkt in mijn leven.”

Asma Elbadawi - Where the blue and white Nile meet - November 2021
Asma Elbadawi - Where the blue and white Nile meet - November 2021.

Hoogtepunten van de tentoonstelling? Het werk van multimediakunstenaar Shertise Solano, de geweldige installatie van Marlou Fernanda, de video van kunstenaar en muzikant Tim Wes én de magische lichtinstallatie van Nick Verstand.

ANIMA by Nick Verstand in collaboration with wiwo.studio, onformative & Salvador Breed.
ANIMA by Nick Verstand in collaboration with wiwo.studio, onformative & Salvador Breed.

De tentoonstelling Spirituele Urgentie is t/m 10 april 2023 te zien in Stedelijk Museum Schiedam. Hier lees je er meer over.

Powered by Labrador CMS