UEFA verbiedt Pride-advertenties van Volkswagen in twee kwartfinales EK

Leestijd: < 1 min

Automerk Volkswagen was van plan om tijdens de kwartfinales van het EK Voetbal regenboogkleurige Pride-advertenties te laten zien om solidariteit te tonen met de lhbtq-gemeenschap. Maar omdat het wedstrijden betreft waarin Azerbeidzjan en Rusland meespelen, heeft de EUFA besloten de advertenties te verbieden.

Volgens sportmagazine The Athletic was Volkswagen in gesprek met de UEFA over advertenties tijdens de halve finale van het EK Voetbal, waarin Rusland en Azerbeidzjan het tegen elkaar opnemen. De advertenties zouden regenbogen bevatten, om solidariteit te tonen met de lhbtq-gemeenschap.

Wettelijk kader

Bezorgdheid over het ‘wettelijke kader’ rond lhbtq-ondersteuning in Rusland en Azerbeidzjan heeft echter geleid tot het besluit van de UEFA om dit inclusieve gebaar te schrappen.

Een woordvoerder van Volkswagen vertelt aan The Athletic: “Volkswagen nam een duidelijk standpunt in over diversiteit door regenboogadvertenties te tonen tijdens zestien wedstrijden in heel Europa. Ook in de komende kwartfinales in Sint-Petersburg, München, Bakoe en Rome wilden we laten zien dat we zijn voor gelijke rechten.”

Wel in München en Rome

Voetbalbond UEFA heeft echter laten weten dat het niet mogelijk is om regenboogkleurige advertenties te laten zien Sint-Petersburg en Bakoe, waar de teams van Rusland en Azerbeidzjan zullen spelen. De Volkswagen-woordvoerder laat weten dat de lhbtq-vriendelijke LED-advertenties nog wel gewoon te zien zullen zijn in de kwartfinales in München en Rome.

Coverbeeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS