Trashy en sleazy: dit zijn de mooiste ondergewaardeerde Pride Anthems

Vet Lekkere Muziek - de Pride Edition

Leestijd: < 1 min

In een speciale editie van onze vaste rubriek Vet Lekkere Muziek: een alternatieve hitlijst met Pride Anthems die niet in de geijkte lijstjes opduiken. Met Divine, Culture Beat, Dead or Alive en andere helden. Lekker trashy, lekker sleazy  en om je lekker op in het zweet te dansen.

‘I’m Coming Out’, ‘It’s Raining Men’, ‘I Am What I Am’, ‘Dancing Queen’ of ‘Y.M.C.A.’: je zult ze allemaal weer voorbij horen komen. Allemaal hartstikke fantastische tracks natuurlijk en met een prachtige boodschap, maar er is natuurlijk meer. Veel meer!

In deze lijst vind je liedjes die je weliswaar bekend voor kunnen komen, maar die minder prominent aanwezig zijn. Sommige liedjes zijn trashy of sleazy, andere gewoon vergeten. Met ook nog eens heel leuke video’s. Happy Pride!

Vengaboys - Rocket to Uranus

We trappen af met meteen maar de vuigste titel uit dit lijstje: het uiterst dubbelzinnige ‘Rocket to Uranus’. Oftewel: fuck where the sun don’t shine. Het was bedoeld als comeback-plaat voor de Vengajongens en –meisjes, maar het mocht niet baten. Toch zijn ze nog altijd graag geziene gasten tijdens Pride-feestjes. Heerlijk, dit!

Sinitta – Toy Boy

Haar moeder was Miquel Brown en zong ‘So Many Men, So Little Time’. Dochter Sinitta brak door met een jongens-anthem genaamd ‘So Macho’ en deed er in 1987 nog een schepje bovenop met ‘Toy Boy’. Lekker cheeky.

Kylie Minogue - Your Disco Needs You

Oké, vraag je je misschien af. Wat doet Kylie in dit lijstje? Nou, dit is Kylies meest onderschatte hit. Ze bracht het zelfs nooit officieel op single uit, niet in Nederland in ieder geval. Het lied is een kruising tussen 'New York City Boy' van de Pet Shop Boys en doet denken aan de hoogtijdagen van de Village People. Dat intro alleen al... 

Peaches – Fuck the Pain Away

Als er iemand vuig en sleazy is, dan is het Peaches wel. Met een titel die klinkt als een klok en een tekst over titties en pussies gooide ze in het eerste decennium van deze eeuw hoge ogen. Het ultieme lied om op te twerken, als je het ons vraagt, al was dat nog niet uitgevonden toen dit lied uitkwam.

Amanda Lear - Queen of China Town

Een van de grootste raadselen in de popgeschiedenis is Amanda Lear. Zelf heeft ze zich er nooit over uitgesproken, maar in de jaren zeventig was het een heel ding: was zij geboren in het lichaam van een man? Haar grootste hit heet 'Follow Me', maar 'Queen of China Town' mag in dit lijstje niet ontbreken.

Scissor Sisters - Let's Have a Kiki

'Take Your Mama' of 'I Don't Feel Like Dancin' zijn monsterhits die grijsgedraaid zijn in gay clubs. Maar bij 'Let's Have a Kiki' hoort een dansje. Overigens nam de gelijknamige cocktail enorm toe in populariteit. Kiki heeft meerdere betekenissen: in de ballroom-cultuur stond het voor het vieren van genderdiversiteit, maar het is ook slang voor drugs als heroïne of cocaïne. Kies zelf maar welke Kiki jij het lekkerst vindt.

Divine - You Think You're a Man

In de wondere wereld van filmmaker John Waters voelde Divine zich als een vis in het water. Niets was haar te gek. Kijk bijvoorbeeld eens naar Pink Flamingo's, met de beruchte hondendrolscène. Wat niet veel mensen weten is dat de titel staat voor Pink Flaming O's, oftewel opengesperde, eh... anussen. Tja. Muzikaal gezien was Divine vooral gezellig, zeker als ze op haar publiek ging zitten. 

Army of Lovers – La Plage de Saint Tropez

Wie Army of Lovers zegt, zingt automatisch ‘Crucified’, maar in ‘La Plage de Saint Tropez trekken ze decadentie naar een hoger level. Hier geen gedoe met harige mannen met lendendoekjes in kooien, maar living the high life in het sjieke Franse badplaatsje. Geen ordinaire champie, maar chablis. Met een ‘dirty love affair’, ook nog.

Culture Beat – Der Erdbeermund

De grote hits kwamen later met ‘Got to Get It’ en ‘Mr. Vain’, maar Culture Beat brak toch echt door met deze modische ode aan Mac & Maggie. Een graaf Tell-achtige jongeman maakt het feest compleet. Hoe hij zich helemaal laat gaan op de tekst van dit heerlijke treurdicht  uit 1930 die de melancholie ademt van rottend fruit: in drie woorden fan tas tisch! Ich bin so wild nach deinem Erdbeermund.

Raffaella Carrà – A Far l’Amore Comincia Tu

Iedereen kan dit lied meezingen. Al versta je geen woord Italiaans: dan verzin je zelf gewoon een tekst. Mevrouw Carrà is nog altijd even blond als in 1977 en treedt ook nog steeds op. Lieberlieberlieberlain! Skopjeskopjemeskop!

Luv' - Don Juanito de Carnaval

En toen kwam hetzelfde liedje gewoon nog een keer. In de versie van Luv' gaat het 'A Far l'Amore Comincia Tu' ineens heel ergens anders over. Waarover precies is nooit echt bekend geworden, want het gehijg van de Luvjes is nagenoeg onverstaanbaar. Maar wat we al zeiden: verzin zelf gewoon een tekst.

Babe – Indian Habits

Een betere Nederlandse drag-naam is er eigenlijk niet: Marga Brult. De originele Marga Bult zingt hier met haar Babe-collega’s over het leven als een indianenvrouw. ‘Woman keep your wigwam clean’, zo luidt het devies, verwacht dus geen feministisch powerpamflet. Belangrijker is het ‘Hooka Heya’-refrein en dat Babe je wil laten schreeuwen als een coyote.

Dead Or Alive - My Heart Goes Bang

Naast Boy George was zanger Pete Burns een van de flamboyantste verschijningen in de eighties. Tot aan zijn dood bleef hij verbazen met zijn excentrieke voorkomen, toen hij als twee druppels water op Amanda Lepore leek. Welbekend is 'You Spin Me 'Round', maar 'My Heart Goes Bang' heeft minstens zoveel power. 

Baccara  -Sorry, I’m a Lady

De dames van Baccara maakten eigenlijk elke keer opnieuw precies hetzelfde liedje. Na ‘Yes Sir I Can Boogie’ en ‘Parlez-Vous Francais’ maakten ze meer songs volgens een geijkt recept: met een parlando intro, strijkers, een hijgstukje en opbouwende tromroffels. En omdat we soms allemaal weleens een lady willen zijn, hebben we gekozen voor juist deze kneiter van Baccara.

Eartha Kitt - Where Is My Man

Wat haar gedrag jegens mannen betreft, doet Eartha Kitt nauwelijks onder voor Grace Jones. In de fifties en sixties zong ze jazzy evergreens (waaronder dat ene liedje van de zomerreclame van de Jumbo, 'C'est Si Bon'). Later hopte ze op de homo-bandwagon van Bronski Beat, met wie ze een single opnam. 'Cha Cha Heels' heet dat pareltje, maar 'Where Is My Man' is net even catchier. En ze doet haar beroemde 'purr purr'-kattengeluid. Keihard draaien, dit!

Powered by Labrador CMS