Alba Ahmetaj en Edlira Mara

Symbolisch huwelijk tussen twee vrouwen zorgt voor controverse in Albanië

Leestijd: 1 min

Op het dak van het gemeentehuis van Tirana zijn twee vrouwen onofficieel met elkaar getrouwd. In Albanië bestaat geen openstelling voor het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht, dus deden ze dit uit protest. Hoewel het huwelijk niet rechtsgeldig is, spreken conservatieve Albanezen schande van de symbolische ceremonie.

Alba Ahmetaj en Edlira Mara hadden het dak van het gemeentehuis in de Albanese hoofdstaf Tirana afgehuurd voor hun symbolische huwelijksplechtigheid. De ceremonie had alles in zich wat je bij een huwelijk verwacht: witte jurken, rozenblaadjes en champagne.

patriarchaal en homofoob 

“Onze samenleving is erg patriarchaal en homofoob”, vertelt Ahmetaj aan persbureau Reuters. “Dit is iets tussen ons tweeën. Waarom moet de maatschappij zich hiermee bemoeien?” 

De twee vrouwen wilden niet alleen hun liefde voor elkaar vieren, hun symbolische huwelijk is ook een vorm van protest. Zij en hun twee kinderen krijgen regelmatig te maken met discriminatie, tot doodsbedreigingen aan toe.

perverse agenda 

Albanië heeft een meerderheid van de bevolking die islamitisch is. Conservatieve Albanezen zijn verontwaardigd over de ceremonie. Voormalig president Ilir Meta heeft het over ‘een perverse agenda’. Ook de katholieke kerk nam afstand van het symbolische huwelijk, dat volgens Reuters door Anglicaanse priesters werd gezegend. 

In januari liet de orthodoxe kerk in Albanië nog weten dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in hun ogen ‘onnatuurlijk’ is.

Bron: OUTtv

Powered by Labrador CMS