Stephen Dunn: “Queer As Folk is realistischer dan ooit”

Nieuwe afleveringen zijn nu te zien op Starzplay

Leestijd: < 1 min

Queer As Folk is terug. Sinds twee weken zijn kersverse afleveringen te zien met een compleet nieuwe cast die diverser is dan ooit. Stephen Dunn is de bedenker van de reboot, die zich afspeelt in New Orleans. “We wilden laten zien hoe het nu is om queer te zijn”, vertelt hij in een interview.

Queer As Folk was een van de eerste series waarin een groep gays centraal stond. De Britse serie begon in 1999 en bestond uit twee seizoenen. Daarna volgde een Amerikaanse remake, die vijf seizoenen meeging. De kritiek was destijds dat de cast wel erg wit was, en dat zo’n beetje alle gay personages werden gespeeld door hetero acteurs. En hoewel de serie redelijk realistisch was, kwamen thema’s rond hiv en aids bijvoorbeeld nauwelijks voor.

Schietpartij

Russell T Davies was de bedenker van de originele QAF-serie. Stephen Dunn is degene die de huidige serie heeft gecreëerd. Waar de Britse serie zich afspeelde in Manchester en de Amerikaanse versie in Pittsburgh, is New Orleans de locatie van de huidige serie.

Te zien is hoe de omvangrijke cast te maken krijgt met een schietpartij in een nachtclub. De shooting zelf wordt niet in beeld gebracht, maar de nasleep voor de betrokkenen des te meer. Het is een regelrechte verwijzing naar de shooting van Pulse in 2016, een nachtclub in Orlando, Florida.

Zo realistisch mogelijk

“Wat ik wilde met Queer As Folk, was het verhaal vertellen van een gemeenschap die zich moet herpakken en hoe we een dergelijke gebeurtenis een plek geven in ons leven”, vertelt Dunn in een interview met Gay Times. “Want het is nu eenmaal een realistisch onderdeel van de queer community in Amerika in 2022.”

Voorafgaand aan het schrijven van de serie ging Dunn in gesprek met betrokkenen bij de schietpartij in Orlando. Hij organiseerde een rondetafelgesprek met de overlevenden en met mensen die zich verenigden als reactie op de aanval. Dit om de verschillende verhaallijnen zo realistisch mogelijk te laten zien.

Herstelproces

“De belangrijkste conclusie was dat iedereen anders reageert op PTSS. Dat iedereen zijn eigen herstelproces doormaakt. Iedereen had een andere ervaring en dat was iets wat ik zonder eigen oordeel wil laten zien.”

Dunn vervolgt: “Ik wil die ervaringen laten zien en tegelijkertijd een fictief verhaal vertellen. De personages zijn niet gebaseerd op mensen in het bijzonder, maar zijn geïnspireerd op de gesprekken. In Orlando hebben ze de gemeenschap zoals die bestond echt moeten heropbouwen, in die zin is de community echt getransformeerd.”

Herinnering

Dunn hoopt dat de show zal dienen als een herinnering aan de mensen die slachtoffer zijn geworden van de schietpartij in Orlando.

“Door erbij stil te staan en te laten zien welke impact de schietpartij heeft gehad op deze mensen, hoop ik dat we ons blijven herinneren wat de kern is van waar we als queer mensen voor vechten.”

Queer As Folk bekijk je hier op Starzplay. Dit is de trailer.

Powered by Labrador CMS