Winq ♥︎ Operetta Land

Steef de Jong speelt de hoofdrol in Operetta Land

Win vrijkaartjes!

Leestijd: < 1 min

Operetta Land is het debuut voor Steef de Jong (39) bij De Nationale Opera. Hier lees je er alles over!

In Operetta Land neemt theatermaker Steef de Jong je mee in een meeslepend verhaal, vol van alles wat operette zo onweerstaanbaar maakt: romantiek, misverstanden, persoonsverwisselingen, list en bovenal: verrukkelijke muziek. Operette heeft de reputatie van stoffig en oubollig gekregen. Volkomen onterecht, vindt Steef de Jong, die zijn carrière in het teken van het genre heeft gesteld: operette is scherp, opent de deuren naar onze eigen verbeelding en brengt de nodige lucht in ons leven.

In de meest recente Winq is een uitgebreid interview met Steef de Jong over zijn debuut te lezen.

De ontdekkende lezer heeft jou misschien al met zijn eenmansoperette op de Parade gezien.
“Zo ben ik eigenlijk begonnen met operette. Ik had natuurlijk helemaal geen budget om een operette groots aan te pakken dus dat ben ik toen in mijn eentje gaan doen, als eenmans-opera. Daar zijn ook mijn kartonnen uitklapdecors uit voortgekomen – zo kon ik gemakkelijk van personage wisselen.” 

Voor De Nationale Opera moeten jouw decorstukken wel wat groter zijn dan je gewend bent…
“Véél groter! Het podium is zestien meter breed en daarvoor kan ik de decorstukken niet hier in mijn eigen atelier maken. Dus die worden in het decoratelier van Nationale Opera & Ballet gemaakt, daar hebben ze de ruimte. Ik heb tekeningen van het decor aangeleverd. Dat is ook weer nieuw voor mij. Ik maak trouwens ook wel wat dingen zelf, ik kan dat gewoon niet laten. Ik ben gewend om zelf alles te doen. Ook óp het podium. Daarom zie ik mijzelf ook niet zozeer als regisseur. En ook nu speel ik zelf weer lekker mee. Ik vind het hartstikke belangrijk dat je kunt zien dat de zangers en acteurs plezier maken en vreugde beleven op het toneel. Het gaat om de verbeelding! Iemand die zich ineens voordoet als koningin bijvoorbeeld – zoals een kind dat ook kan doen – zoiets zoek ik op. Geloofwaardig en waarachtig? Dat interesseert mij niet zo.”

Binnenkort ben je te zien in Operetta Land. Dat heb je zelf samengesteld?
“Deze voorstelling bestaat uit operettemuziek uit alle hoeken en gaten van het genre, en daaromheen heb ik een nieuw verhaal bedacht. Van die synopsis heeft Paulien Cornelisse een script gemaakt, met dialogen. En samen hebben we de liedteksten van Nederlandse teksten voorzien. Soms vertaald en soms gewoon helemaal nieuw. Overigens is niet alles in het Nederlands – enkele liederen laten we in ere, wat de herkenbaarheid ook weer ten goede komt. Ik speel ook mee: ik ben de ‘verzinner’ van het verhaal. In Operetta Land ga ik op ontdekking in mijn eigen hoofd. Op een vliegende fiets kom ik het toneel op en dan land ik in Operetta Land: een land dat ík heb verzonnen en waar ik alles ook zelf kan veranderen. Maar er gebeuren ook dingen die uit mijn onderbewuste komen. Het is een fantasiewereld. En ik haal alles altijd door elkaar. Mijn stukken gaan uiteindelijk altijd over twee mannen of twee vrouwen die verliefd worden. Dat is mijn wereld dus dat zet ik op toneel. Zonder er overigens een probleem van te maken. De koningin wordt gespeeld door een man en de graaf weer door een vrouw… Dat gooi ik allemaal door elkaar. Dat gaat vanzelf maar ik doe het ook bewust – ik vind dat de toekomst. Dat man-vrouw-denken staat mij niet aan. De verzinner in Operetta Land wordt verliefd op de prins die zijn verzonnen land binnenwandelt. Ja: ik mag het verzinnen, dus dat gebeurt dan.”

Operetta Land wordt vanaf 20 november t/m 30 december acht keer gespeeld. Kijk voor meer informatie op operaballet.nl.

Fotografie: Rutger Geleijnse

Powered by Labrador CMS