Interview

Splinter Chabot schreef het Regenboogboek van het Jaar: “Mijn vader kocht direct een roze taart”

Leestijd: < 1 min

Splinter Chabot schreef volgens de lezers van Winq en lezerscommunity Hebban.nl het Beste Regenboogboek van het Jaar. Zijn roman als de Hemel genoeg ruimte heeft eindigde op de eerste plek in de verkiezing.

Gefeliciteerd! Waar was je toen je het nieuws hoorde?
“Ik was met het gezin in de woonkamer en werd gebeld door mijn uitgever. Ze vroeg mij het geheim te houden, maar in mijn enthousiasme riep ik het door de kamer. Toen waren er opeens vijf anderen die het ook geheim moesten houden. Mijn vader is direct naar de bakker gegaan om een roze taart te kopen en we vierden het alvast in het geheim.”

Wat doet het met je dat je deze publieksprijs hebt gewonnen?
“Als schrijver maak en vertel je een verhaal en ik ben heel erg dankbaar dat lezers dat waarderen. Pim Lammers staat ook met een prachtig boek op de lijst en het is echt een eer. Het kostte veel moeite om dit boek te schrijven. Ik heb namelijk een fantasiewereld gecreëerd die altijd bij mij bleef. Ook als ik met vrienden was, dacht ik aan hoofdpersonen Magnus en Elias. Het is een boek zonder hokjes, maar wel over moeilijke onderwerpen als depressies. Ik ben mezelf echt wel verloren tijdens het schrijven, er komen zoveel emoties vrij en soms lag ik op bed en trok ik het even allemaal niet. Gelukkig heb ik een uitgever die mij in de gaten houdt en vrienden die vragen hoe het gaat.”

Was dat bij dit boek zwaarder dan bij jouw debuut CONFETTIREGEN?
“Dat was een persoonlijke zoektocht, waarbij ik inderdaad ook af en toe in het verhaal verdwaalde. Uiteindelijk moet je daar doorheen en met behoorlijk wat lange wandelingen in de natuur kon ik mijn emoties weer kwijt.”

Welke lezersreactie op als de Hemel genoeg ruimte heeft bleef jou het meest bij?
“In het boek hebben Magnus en Elias een bepaalde manier van communiceren met elkaar. Ze drukken met hun wijsvinger op elkaars neus als ze een herinnering vastleggen. Ik hoorde van lezers dat zij dat nu ook met vrienden doen, dat vind ik heel ontroerend.”

Jouw boek CONFETTIREGEN wordt opgenomen in de Grote Lijsters, een boekenserie voor havo/vwo-scholieren. Daar moet je trots op zijn.
“Zeker. Er waren docenten die CONFETTIREGEN geen literatuur vonden en dat maakt mij niet zoveel uit. Het boek heeft ervoor gezorgd dat gezinnen in gesprek gaan over queer kwesties en ik zie het als een groot compliment dat het boek is opgenomen in deze serie.”

Los van de eer, gaan nu ook jongeren jouw boek lezen op scholen die niet queer vriendelijk zijn.
“Klopt. Dat is ook mooi. Ik weet dat sommige boekhandels in de Biblebelt mijn boek weigeren te verkopen omdat zij het zien als gay propaganda. Ook heb ik een meisje gesproken die het boek niet mocht lezen, maar dat toch stiekem deed omdat ze zelf een mening over het onderwerp wilde vormen. Als zij volwassen is, heeft ze meer vrijheid doorgegeven dan de generatie boven haar heeft gedaan.”

Benieuwd welke boeken nog meer zijn bekroond met een prijs? Dit zijn de beste regenboogboeken van het jaar.

De boeken van Splinter Chabot worden uitgegeven door Uitgeverij Podium.

Coverbeeld: Tom Cornelissen

Powered by Labrador CMS