Singapore schrapt archaïsche en discriminerende anti-homowetten

Leestijd: < 1 min

In zijn jaarlijkse toespraak heeft premier Lee Hsien Loong van Singapore bekendgemaakt dat een wet wordt geschrapt waarin staat dat seks tussen mannen strafbaar is. De wettelijke definitie van het huwelijk blijft hetzelfde, wat betekent dat mensen van hetzelfde geslacht nog altijd niet met elkaar kunnen trouwen.

Premier Lee Hsien Loong zei in zijn toespraak dat het afschaffen van de wet ‘het juiste is om te doen en iets wat de meeste Singaporezen zullen accepteren. Ook zei Lee dat homoseksuelen nu beter zullen worden geaccepteerd en dat hij hoopt dat de afschaffing wat verlichting zal brengen voor homoseksuele Singaporezen.

Grove onfatsoenlijkheid

De wet met de naam Section 377A en stamt uit 1938, toen Singapore nog een Britse kolonie was. De wet stelt dat iedere man die in het openbaar of privé ‘een daad van grove onfatsoenlijkheid begaat’ met een andere man, tot twee jaar cel kan krijgen. Over seks tussen vrouwen wordt niets beschreven in de wet.

In 2019 begon een juridisch team een onderzoek naar de wet. Daaruit bleek dat de invoering ervan vooral bedoeld was om mannelijke prostitutie te beperken en niet zozeer om seksuele privéaangelegenheden tussen mannen strafbaar te stellen. Destijds werd mannenprostitutie gezien als veel voorkomend probleem in Singapore, met name onder Britse ambtenaren.

Discriminatie

De wet werd in de praktijk al niet meer actief gebruikt. De hoogste rechtbank oordeelde onlangs dat de wet ‘in zijn geheel niet afdwingbaar’ is, waardoor er niemand door vervolgd kan worden. Desondanks wilde de lhbtq-gemeenschap van de wet af omdat die discriminatie in stand houdt.

In een reactie zegt Téa Braun, directeur van The Human Dignity Trust. Zij zei in een reactie: “Sectie 377A is zowel archaïsch als discriminerend. Door deze aankondiging kunnen homomannen zich erop verheugen niet langer vermeende criminelen te zijn, en Singapore is definitief tegen het vervolgen van mensen op basis van hun seksuele geaardheid.”

Tij zal keren

Ze vervolgt: “Deze beslissing is ongelooflijk belangrijk, niet alleen voor Singapore, maar ook voor Azië en delen van de wereld waar miljoenen mensen nog steeds worden gecriminaliseerd op basis van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Het tij zal zich resoluut keren tegen landen die deze stigmatiserende wetten handhaven.”

Bron: NOS / Attitude
Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS