Vijf vragen aan

Sem Jansen: “Dit is het verhaal van mijn transitie van zangeres naar zanger”

Woensdag te zien tijdens de Winq Diversity Awards!

Leestijd: < 1 min

Zanger Sem Jansen reist het land door met zijn muzikale voorstelling Who the F*ck is Britt?!. Een show waarin hij het publiek meeneemt op een reis door zijn transitie. “Media leggen vaak de nadruk op de uiterlijke verandering, dat vind ik helemaal niet interessant.”

1) Wat krijgen we in Who the F*ck is Britt?! te zien?

“Met behulp van mijn eigen nummers, filmbeelden uit het verleden en anekdotes vertel ik het verhaal van mijn transitie van vrouw naar man en van zangeres naar zanger. Tijdens de show word ik begeleid door muzikanten van de Leif de Leeuw band, de band waar ik al twaalf jaar deel van uitmaak. Zij hebben het hele transitieproces met mij meegemaakt en het is mooi om te zien hoe zij het hebben ervaren. Ik vertel verhalen over de transitie in de breedste zin: hoe het voelt om te mogen zijn wie je bent, hoe je demente oma erop reageert en hoe het is om oom te worden wanneer je zelf onvruchtbaar bent. Maar dus ook hoe mijn band erop heeft gereageerd.”

2) Je album Uncle Sem heb je voor jouw transitie opgenomen.

“Klopt. Dat was in 2018, toen ik nog als Britt door het leven ging. De tweede helft namen we vijf jaar later op, met een stem die een octaaf lager is. Ik ga op het album met allebei de stemmen in duet met mezelf, ook live voeren we de nummers zo op. Britt is dan op een groot scherm achter ons te zien en ik sta live op het podium.”

Sem Jansen
Sem Jansen.

3) Wanneer besloot je dat je deze voorstelling wilde maken?

“Toen ik op mijn 21ste besefte dat ik trans ben, was ik totaal niet opgelucht. Ik had dan wel een oplossing voor een probleem in mijn leven gevonden, maar was bang voor alles wat erbij kwam kijken. Muziek was het belangrijkste in mijn leven en dat zou ik op het spel zetten omdat mijn stem zou veranderen door de hormoonbehandeling. Na vijf jaar kwam ik tot de conclusie dat ik geen keuze had. Om gelukkig te zijn moest ik wel in transitie. Ik zocht alles op over stemveranderingen, maar antwoorden bleven uit. Het voelde logisch het zelf vast te gaan leggen voor anderen. De voorstelling is door de jaren heen gegroeid. Te zien zijn beelden die de Transketeers (een filmcollectief van drie trans mannen) vanaf 2018 van mij hebben gemaakt.”

4) Wat hoop je bezoekers mee te geven?

“We hebben al een aantal shows achter de rug en ik had nooit durven hopen zoveel teweeg te brengen. Mensen komen na de show naar mij toe en zeggen dat ze onder de indruk zijn, zelfs emotioneel. Ik hoop dat het een inkijkje geeft in de wereld van iemand die in transitie gaat. De media leggen vaak de nadruk op de uiterlijke verandering, terwijl ik dat helemaal niet interessant vind. Mensen zien in 1 seconde dat ik een platte borst en een baard heb. Ik wil het over andere dingen hebben.”

5) Je hebt het album inmiddels ook uitgebracht, wat horen we daarop?

“Het is een album met alle liedjes uit de voorstelling. Een album in americanastijl. De muzikanten van de Leif de Leeuw band hebben hun ruige sound en elektrische gitaren ingeruild voor de mandoline, akoestische gitaar en contrabas. In twaalf nummers vertel ik het verhaal van mijn transitie.”

Who the F*ck is Britt?! met Sem Jansen is t/m augustus 2023 te zien op podia door heel het land. Kijk voor speeldata op semjansen.com/tour.

Powered by Labrador CMS