Russische politie valt gaybars en sauna’s binnen na lhbt-verbod

Leestijd: 1 min

Sinds vorige week wordt alles wat met lhbtiq+ te maken heeft bestempeld als ‘extremistisch’ in Rusland. Afgelopen weekend is de Russische politie gaybars binnnengevallen in Moskou. Ook in Sint-Petersburg was het raak. Russische mensenrechtenorganisaties zijn een petitie gestart waarin ze EU-landen oproepen om visa te verstrekken aan lhbtiq’s en activisten die nu groot gevaar lopen.

Meteen nadat de lhbtiq+beweging in Rusland als ‘extremistisch’ is bestempeld, is de Russische politie vrijdagavond gaybars in Moskou binnengevallen. Ook in Sint-Petersburg was het raak. Volgens lokale media zou het gaan om drugscontroles, maar het is bijna zeker dat de invallen te maken hebben met het verbod dat donderdag werd bekrachtigd door het hooggerechtshof.

Identiteitsbewijzen gefotografeerd

Er waren invallen in een nachtclub, een sauna voor mannen en een bar die feesten organiseert voor de lhbtiq+gemeenschap. Volgens ooggetuigen moesten clubgangers zich legitimeren en werden hun identiteitsbewijzen gefotografeerd. Op sommige plekken werden klanten op tijd gewaarschuwd, voordat de politie arriveerde.

Meerdere lhtbiq+locaties in Rusland zijn permanent gesloten. Zo is gaybar Central Station in Sint-Petersburg dichtgegaan omdat de eigenaar niet zou toestaan dat de bar openblijft onder de nieuwe wetgeving.

Vluchten voor discriminatie

De directeur van het Moskouse Gemeenschapscentrum voor lhbtiq+initiatieven zegt dat veel Russen overwegen het land te verlaten. Ze willen geen doelwit worden van discriminatie.

Tegen persbureau AP zei ze: “Het is voor ons duidelijk dat ze ons opnieuw als een binnenlandse vijand bestempelen om de focus te verleggen van alle andere problemen die in Rusland in overvloed aanwezig zijn.”

Teken de petitie

Russische mensenrechtenorganisaties zijn nu een petitie gestart waarin ze de lidstaten van de Europese Unie oproepen om visa te verstrekken aan lhbtiq+’s en mensenrechtenactivisten uit Rusland, die nu groot gevaar lopen. Die petitie teken je hier.

Coverbeeld: iStock

Powered by Labrador CMS