Rusland arresteert gay youtubers vanwege ‘propagandavideo’s’

Leestijd: < 1 min

Een gaykoppel dat vanuit Rusland video’s over hun leven op YouTube publiceert, is opgepakt door de Russische autoriteiten. Hun filmpjes zouden in strijd zijn met de anti-homowetgeving en worden aan gemerkt als ‘gay propaganda’.

Youtubers Haoyang Xu en Gela Gogishvili komen oorspronkelijk uit respectievelijk China en Georgië. De twee jongens zijn een stel en wonen in Rusland. Regelmatig plaatsen regelmatig video’s op YouTube, TikTok en Instagram, die gaan over hun eigen leven.

Doodsbedreigingen

In hun laatste video, gepubliceerd op 1 april, buigen Xu en Gogishvili zich over de anti-homowetgeving die Rusland heeft ingevoerd. Alle lhbtq-gerelateerde onderwerpen zijn verboden in het openbaar en worden aangemerkt als ‘gay propaganda’.

In hun video vroegen Xu en Gogishvili zich af welke impact de anti-homowetgeving heeft op queer mensen in Rusland. In de tekst onder de video schreven ze: “Vanwege intimidatie en doodsbedreigingen moeten we een tijdje onderduiken. We vrezen voor onze levens, we zijn bang om nog iets te zeggen of te schrijven. We hebben contact gezocht met advocaten en grote mensenrechtenorganisaties.”

Gearresteerd

Het koppel werd op 5 april gearresteerd door de politie en aangeklaagd op grond van de wet tegen ‘gay propaganda’. Het recht op een advocaat werd ze ontnomen en ze moesten verplicht een aantal documenten ondertekenen. Omdat de politie hun telefoons niet had afgenomen, waren Xu en Gogishvili in staat om te melden dat ze waren gearresteerd.

Pas toen enkele van hun supporters het politiebureau hadden gebeld, kregen ze een advocaat te zien. Gogishvili is inmiddels vrijgelaten, maar Xi zit nog in hechtenis. Waarschijnlijk omdat hij geen paspoort kon overhandigen bij een reguliere id-controle. Volgens de advocaat van het stel, Adel Khaydarshin, kunnen ze rekenen op een boete van 50.000 roebel (ruim 567 euro) of een gevangenisstraf.

In de gaten

Haoyang Xu en Gela Gogishvili wonen sinds 2021 samen in de Russische stad Kazan. Ze delen een TikTok-account dat 377.000 volgers heeft en een YouTube-kanaal met meer dan 65.000 abonnees. Volgens Vladimir Komov, senior partner van de lhbtq-organisatie DELO, houdt de politie de activiteiten van het koppel al sinds maart in de gaten.

Bron: The Pink News

Powered by Labrador CMS