Robbie Williams is 45 jaar: hier zie je zijn 45 hoogtepunten

Van Take That tot fijnbesnaarde jazz

Leestijd: < 1 min

Al op zijn zestiende brak Robbie Williams door met Take That en vijf jaar later ging hij solo. Aanvankelijk met matig succes, maar zijn grote doorbraak volgde met ‘Angels’. Inmiddels is hij een van de best verkochte artiesten aller tijden. Hij is vandaag jarig, dus laten we Robbies hoogtepunten de revue passeren. 45 keer!

Do What U Like

Daar lig je dan, ingesmeerd met slagroom, zonder shirt en  met een glitterslip over je toch al zo strakke wielerbroekje. De jongens van Take That zagen er in hun doorbraakvideo uit alsof ze zo uit de RoXY of de iT waren geplukt. Andere Tijden zou hier eens een aflevering aan moeten wijden.

Promises

Robbie speelde hier nog een bijrol in de boyband, die in het begin voornamelijk om zanger Gary Barlow leek te draaien. Toch is Robbie het stralende hoogtepunt met z’n buikbotsdansjes. Al ziet Mark Owen er ook schattig uit met z’n Jans uit Jan, Jans en de Kinderen-kapsel.

Once You’ve Tasted Love

Robbie is nauwelijks vindbaar in deze video. Is hij degene in het naveltruitje? O nee, hij gaat schuil onder een zwarte muts.

It Only Takes A Minute

Zie Robbie hier shinen in het openingsshot. Het thema: homo-erotisch dansen in een boksring.

I Found Heaven

Voor het eerst zingt Robbie de leadvocalen van een Take That-hit. De video: een soort Baywatch op rolschaatsen.

Could It Be Magic

En nog een keer mag Robbie los. Zijn stem klinkt nog een beetje onvast in deze Donna Summer-cover.

Pray

Ken je de uitdrukking ‘Let’s pray the gay away’? Dat moet je vooral eens proberen als je deze video hebt gezien. Nooit eerder zag je de heren zo broeierig.

Relight My Fire

En net als je denkt dat het niet gayer kan: enter Lulu. Midden jaren negentig was zij dé favoriete guest star in Absolutely Fabulous. Hier zingt ze samen met Take That dit ultieme disco-anthem.

Everything Changes

Na vier jaar Take That zie je Robbie steeds meer het middelpunt vormen van de groep. De geblondeerde Gary van de beginjaren ziet er steeds burgerlijker uit terwijl Robbie barst van de bravoure.

Never Forget

De voorlopig laatste Take That-single waarop Robbie was te horen. In 1995 stapte hij uit de band om voor zichzelf te beginnen. De andere vier gingen nog even door, maar niet al te lang meer. In 2006 kwamen Gary, Mark, Jason en Howard weer samen, waarna Robbie zich in 2009 weer kortstondig bij Take That voegde. Maar niet nadat hij een succesvolle solocarrière had gelanceerd.

Freedom

Met de track waarmee George Michael zes jaar eerder zijn zoete imago van zich af wist te schudden maakte Robbie in 1996 zijn solodebuut.

Old Before I Die

Robbie moest even laten zien dat hij meer in zijn mars heeft dan dansbare hits en zoete ballads. Hier klinkt hij als een soort Oasis-light. Mel C dit niet veel later hetzelfde toen ze was gestopt met de Spice Girls.

South Of The Border

Echt veel zin hadden de fans niet in indie-Robbie. Deze track was net even te alternatief om een hit te worden. In thuisland Groot-Brittannië viel Robbie voor het eerst buiten de top tien.

Angels

En toen was daar ineens die eerste monsterhit, nog altijd veel gedraaid op begrafenissen en crematies. Terwijl dit lied in Nederland nooit verder is gekomen dan nummer 14 in de Top 40, wordt ‘Angels’ gezien als een van Robbies grootste hits.

Let Me Entertain You

Hier braken de gloriejaren aan voor Robbie Williams. In de video imiteert hij de outfits van Kiss en refereert hij aan Ozzy Osbourne, die zich tijdens concerten weleens vergreep aan een duif. Of een vleermuis, daar willen we vanaf zijn. Dit lied schalt nog altijd in tv-studio’s als iemand van een showtrap naar beneden schrijdt.

Millennium

Nóg een verkleedpartij. Robbie speelt hier een soort James Bond in dit glamoureus klinkende anthem. Het thema ‘rijke player’ zal nog vaak terugkeren in zijn video’s.

No Regrets

Voor het eerst werkt Robbie hier samen met de Pet Shop Boys, die op de achtergrond zijn te horen. De video doet deels denken aan die van de Boys, ‘What Have I Done To Deserve This’.

Strong

Met het succes komt het geld en Robbie geniet met volle teugen van het leven. Ongegeneerd toont hij hier zijn body, met hier en daar een randje welvaartsvet.

She’s The One

Na rolschaatsen bindt Robbie hier echte kunstschaatsen onder. De echte kunsten worden hier vertoond door een stand-in. Maar wat maakt het uit, het ziet er schitterend uit allemaal.

Rock DJ

Lekker provoceren, daar is Robbie niet vies van. Kannibalisme, strippen, hij doet het allemaal op een al net zo lekkere Barry White-sample.

Kids

Voor het eerst sinds Lulu doet er weer iemand anders mee met Robbie Williams. Rond 2000 maakte Kylie Minogue haar comeback met ‘Spinnin’ Around’. De twee vonden elkaar in dit duet.

Supreme

Met een vleugje ‘I Will Survive’ van Gloria Gaynor en een bijtende tekst is dit Robbies ultieme survival-nummer. De video is fraai vintage gestyled en speelt zich af in de wereld van de Grand Prix.

Let Love Be Your Energy

Een vergeten track van het album Sing When You’re Winning. Jammer, want de animatievideo is zeker de moeite waard.

Road To Mandalay

Dit lied stamt uit 2001, maar het ‘pom-pom-pom’-refrein zit nog steeds in ons hoofd.

Eternity

Daar is het bravouremeneertje weer. Zag hij er ooit lekkerder uit? We zijn stikjaloers op model Lisa Seiffert. Deze video is het vervolg op ‘Road to Mandalay’.

Somethin’ Stupid

Na Sing When You’re Winning gooide Robbie het over een andere boeg met Swing When You’re Winning. Op dit album vind je een lading evergreens, waaronder dit duet met Nicole Kidman. Het origineel is van Frank en Nancy Sinatra.

Mr. Bojangles

Met de kennis van nu zou je dit Robbie Williams’ The Voice-momentje kunnen noemen. En ja, hij zou meteen een plek in de finale verdienen.

Feel

Horen jullie dat ook? Is Robbie een beetje anders gaan zingen, wat doorleefder? Wat een enorm verschil met ‘Could It Be Magic’.

Come Undone

Alles kan kapot. En dat gaat het ook, in deze ‘morning after’-video. Ongegeneerd gluren we naar Robbie die iets te hard heeft liggen feesten in z’n witte (Versace?) slip.

Something Beautiful

Op een gebrek aan ideeën hebben we Robbie Williams en zijn team nooit kunnen betrappen. Hier haakt hij in op de Idol-hype uit de eerste helft van de jaren nul.

Sexed Up

Op de een of andere manier is deze video doodeng. Robbie dwaalt door een obscuur hotel waar vrouwen in bedden vol konijnen liggen. En dan de blik in Robbies ogen... Wellicht dat het daarom niet zo’n grote hit is geworden?

Radio

Van het eerste Greatest Hits-album. Een aardig tussendoortje met een video die doet denken aan ‘Let Me Entertain You’.

Tripping

Is het je inmiddels gaan opvallen hoeveel tijd Robbie doorbrengt in bedden in zijn video’s? Maar dat terzijde. Deze video uit 2005 is lekker trippy en cartoonesk tegelijk.

Advertising Space

Hier geeft Robbie Chris Isaak-vibes met zijn gitaar en vetkuif. Of wacht, nee: Elvis Presley natuurlijk.

Sin Sin Sin

Ook weer zo mooi dit: Robbie Williams als een goeroe die als twee druppels water op Jezus lijkt. En even later op een soort wonderdokter.

Rudebox

Wat niet iedereen een goed idee vond was de kant die Robbie opsloeg met het album Rudebox in 2006. Hij koos voor een meer elektronisch geluid met autotune op zijn stem, het imago werd wat minder bravoureboy en meer street.

Lovelight

Dit was dan weer een lekker lichte discodeun. Inmiddels begint de constante stroom echt grote hits van Robbie een beetje op te raken. Dit lied had meer aandacht verdiend.

She’s Madonna

Wederom laat Robbie zien over een flinke dosis humor te beschikken. In de video is hij te zien als de treurigste drag queen aller tijden. ‘She’s Madonna’ is opnieuw een samenwerking met de Pet Shop Boys.

Bodies

Als je ‘Feel’ en ‘Love Supreme’ met elkaar combineert, krijg je dit. Robbie valt een beetje in herhaling en lijkt een beetje zoekende. Wat dat betreft sluit de video daar naadloos bij aan.

You Know Me

Met zijn album Reality Killed The Video Star probeerde Robbie in 2009 de tijdgeest te duiden. ‘You Know Me’ is een beetje een bijeengeraapt zootje. Robbie draagt een konijnenvermomming en het lied is een jarenzestig-shuffle. Grappig, maar ook vaag.

Shame

Er was ooit sprake van een vete tussen Robbie Williams en Gary Barlow. Die is in de video van 'Shame' uit 2010 gesmolten als sneeuw voor de zon. Een ware bromance voltrekt zich voor je ogen.

Candy

In 2012 kwam Robbie met deze gezellige meezinger. De video is nogal cabaretesk, met Robbie in z’n roze pak en talloze aanrijdingen, neerstortingen en andere toestanden.

Go Gentle

Na Swing When You’re Winning uit 2001 maakte Robbie in 2013 opnieuw een album met jazz-knallers, Swings Both Ways. Go Gentle was de eerste single. In de video ging z’n grijze kuif in première.

Party Like a Russian

In 2016 verscheen het voorlopig laatste album van Robbie Williams, The Heavy Entertainment Show. ‘Party Like A Russian' klinkt alsof hij de sound uit zijn hoogtijdagen nog een keer probeert te terug te halen: het is een theatraal nummer en Robbie doet weer z’n bravoure-act.

Love My Life

Dit is Robbies laatste hit. In Groot-Brittannië haalde het de 22e plaats, in Nederland scoorde hij niet. Desalniettemin houden we geen spat minder van Robbie. Dit was nummer 45. Happy birthday!

Powered by Labrador CMS