Relletje voor het Songfestival: wordt Wit-Rusland gediskwalificeerd?

Galasy ZMesta moet hun lied aanpassen

Leestijd: < 1 min

En het eerste Songfestivalrelletje is een feit. De EBU bracht gisteren een verklaring naar buiten waarin ze bekendmaken dat Wit-Rusland hun inzending moet aanpassen om diskwalificatie te voorkomen. UPDATE: inmiddels is Wit-Rusland, nadat ook hun tweede inzending niet voldeed aan de specificaties van de EBU, officieel gediskwalificeerd.

Het nummer werd aanvankelijk niet afgekeurd, maar inmiddels is de EBU toch op haar oordeel teruggekomen. De bandleden van Galasy ZMesta spraken in het verleden openlijk hun steun uit voor Wit-Russische president Loekasjenko. De titel van hun inzending 'Ya nauchu tebya' laat zich het beste vertalen als 'ik zal je een lesje leren'. Er werd al snel een petitie gestart om het nummer te diskwalificeren vanwege de tekst, die 'politieke onderdrukking en slavernij' zou verheerlijken. Diverse websites die zich specialiseren in nieuws over het Songfestival zeiden de inzending te boycotten.

Inmiddels heeft de EBU een verklaring naar buiten gebracht: “Als onderdeel van de procedure die volgt bij het indienen van nieuwe inzendingen is de Wit-Russische inzending zorgvuldig bekeken. Daaruit is geconcludeerd dat het lied de niet-politieke aard van het Songfestival in gevaar brengt. Daarnaast brachten recente reacties op de inzending de reputatie van het Songfestival schade toe.” De EBU zegt contact te hebben opgenomen met BTRC, de omroep die verantwoordelijk is voor de Wit-Russische inzending, om te laten weten dat de inzending in haar huidige vorm niet zal worden toegelaten tot de competitie. “Daarnaast verzochten we dat een nieuwe versie van het lied, of een geheel nieuw nummer, zal worden ingezonden, dat wél in lijn is met de regels van het Songfestival.” De EBU schrijft verder dat Wit-Rusland dit jaar niet mee mag doen als hier geen gehoor aan wordt gegeven.

“Dan houdt het op”

De leadzanger van Galasy ZMesta aan het Russische persbureau RIA: “Ik vermoed dat we helemaal niets zullen aanpassen. Dan houdt het op.” Eerder trok Armenië zich al terug, vanwege de sociale en politieke crisis waar het land zich momenteel in bevindt.

Foto: BTRC

Powered by Labrador CMS