Regenboogvlag verboden in gangen studentenflat: “De wereld op z’n kop”

"Het verbieden van vlaggen is buigen voor terreur"

Leestijd: < 1 min

De verhuurder van een studentenflat in Amsterdam-West heeft verboden dat bewoners regenboogvlaggen ophangen bij hun deuren, in liften en in de openbare ruimtes. Het COC noemt het de wereld op z’n kop.

Vorige week vrijdag schreven we hier nog over een brandstichting in een flat, waarvoor de aanleiding hoogstwaarschijnlijk een opgehangen regenboogvlag was. Nu heeft Duwo, de verhuurder van een studentenflat in Amsterdam-West, zijn bewoners verboden een vlag op te hangen in de openbare ruimtes, de gangen en de liften. De regenboogvlaggen mogen nog wel binnenskamers, achter het raam.

Brandweervoorschriften

Niet geheel toevallig komt het verbod na diverse brandstichtingen, waaronder de hierboven genoemde waarbij tien appartementen onbewoonbaar werden. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het verbod niet uit angst voor de dader ingesteld, maar omwille van brandweervoorschriften.

In een brief aan de bewoners schrijft Duwo dat ze de vlaggen verbieden om ‘de veiligheid en rust binnen het pand terug te brengen’. Dit is de complete passage over de regenboogvlag:

Misschien hebben jullie het al gehoord, maar er is een initiatief gestart in de wijk om overal in de wijk regenboogvlaggen op te hangen om jullie en de LHBTI gemeenschap een hart onder de riem te steken. Op die manier wil de buurt een statement maken tegen het LHBTI geweld. We steunen dit initiatief van harte. Als je zelf een vlag wil ophangen, vragen we je wel dit op de binnenzijde van je raam te plakken. Onze grootste prioriteit is om de veiligheid en rust binnen het pand terug te brengen. We willen niet het risico lopen dat er weer een incident gebeurt met deze vlaggen in het pand. Om die reden vragen we jullie vriendelijk om deze niet op te hangen op je voordeur in de gang, in de openbare ruimte van het pand of in de liften. Als dit wel gebeurt, gaat DUWO ze verwijderen.

Intimidatie loont

Margriet Veeger, voorzitter van COC Amsterdam, noemt het de wereld op zijn kop. “De dader wint, het slachtoffer verliest. Intimidatie loont en wij vinden dat onacceptabel. De verhuurder zou juist naast de slachtoffers moeten gaan staan en de dader moeten aanpakken. Duwo doet nu alsof het aan de regenboogvlag ligt in plaats van aan de dader.”

D66-raadslid Jan-Bert Vroege heeft verbaasd gereageerd in de gemeenteraad. “Het is niet alleen een flagrante schending van alles waar Amsterdam om bekend staat, nog erger is dat Duwo hiermee partij kiest voor de daders en slachtoffers van homohaat keihard laat vallen.”

Buigen voor terreur

VVD-fractievoorzitter Claire Martens is ook verbolgen. “In plaats van dat Duwo aankondigt extra maatregelen te treffen om zijn huurders veilig te houden, leggen ze vrijheidsbeperkende maatregelen op. Het verbieden van vlaggen is buigen voor terreur.”

Duwo heeft zelf ook gereageerd. Gijsbert Mul laat weten dat de brandweer na de schouw van de flat aangaf dat de gangen brandschoon moeten zijn. Hij zegt dat Duwo in een spagaat zat. “We hebben er uitgebreid over gediscussieerd. Zo wint de dader namelijk alsnog. We probeerden met het verzoek de balans te vinden.” Ook wijst hij erop dat Duwo beheerder is van het gebouw en moet voldoen aan de regelgeving.

Geldende richtlijnen

De gemeente zelf zegt dat verhuurders zich moeten houden aan de geldende richtlijnen van de brandweer. “Dit zijn geldende richtlijnen van de brandweer en bouw- en woningtoezicht omtrent brandveiligheid. Het is goed dat hierover wordt geadviseerd en logisch dat hierop wordt toegezien in het kader van de veiligheid. De vlaggen blijven aanwezig, alleen op een andere plek.”

Donderdag is er een demonstratie in Amsterdam-West. Het plan is om een regenboogvlag van 25 meter vanaf het dak van de flat naar beneden te laten rollen.

Bron: Het Parool / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS