Red, White & Royal Blue strenger beoordeeld vanwege gay seksscènes

En dat is discriminatie, aldus de critici

Leestijd: < 1 min

In de film Red, White & Royal Blue zoenen twee mannen met elkaar en er is te zien hoe de twee seks hebben. Hier en daar komen een paar blote billen voorbij, maar geen full frontals of ander expliciet naakt. Toch krijgt de film in de VS een R-rating, wat leidt tot protest: films met heteroseks worden minder streng beoordeeld.

Sinds afgelopen vrijdag is de film Red, White & Royal Blue te zien op Amazon Prime Video, waarin de zoon van de Amerikaanse president (een rol van Uma Thurman) en een Britse prins elkaar aanvankelijk niet kunnen luchten of zien, maar gaandeweg iets romantisch met elkaar beleven.

In de film is te zien hoe Alex (een rol van Taylor Zakhar Perez) en prins Henry (gespeeld door Nicholas Galitzine) elkaar voor het eerst zoenen, waarna ze al snel verder gaan. De kleren gaan uit, maar er is geen frontaal naakt te zien. Er zitten een aantal seksscènes in de film, maar niets wordt heel expliciet in beeld gebracht: het is een rom-com, geen pornhub.

Strengere rating

Desondanks heeft Red, White & Royal Blue een R-rating gekregen in de VS, wat wil zeggen dat jongeren onder de zeventien de film alleen mogen zien onder begeleiding van een volwassene. Eerder kreeg het Franse romantische lhbtq-drama Passages zelfs een NC-17-rating, wat niet alleen betekent dat 18-minners de film niet mogen zien, maar ook dat bepaalde bioscopen de film niet mogen vertonen.

Ira Sachs, regisseur van Passages, is teleurgesteld over de beoordeling. Hij vindt dat de Motion Picture Association (MPA) die de films beoordeelt, met twee maten meet. Lhbtq-films zouden strenger worden beoordeeld, wat volgens hem discriminatie is.

Queer beelden gecensureerd

Sachs vertelt: “De censuur van queer beelden bestaat overal. Het is niet alleen de MPA, maar ook de organisaties die films financieren, festivals die films uitkiezen, welke films worden aangekocht of worden vertoond.”

Regisseur Matthew Lopez is al net zo verbaasd dat zijn Red, White & Royal Blue een strenge beoordeling heeft gekregen. “Ik vraag me af of de film een R-rating zou hebben gekregen als deze over een heterokoppel zou zijn gegaan.”

Romantisch en intiem

Zowel Passages als Red, White & Royal Blue bevatten seksscènes, maar de makers noemen die eerder romantisch en intiem dan expliciet.

Bekijk hieronder de trailers van beide films.

Powered by Labrador CMS