Rechtszaak van start tegen Hongarije vanwege anti-lhbtq-wetgeving

Leestijd: < 1 min

De Europese Commissie begint een rechtszaak tegen Hongarije vanwege een wet die de rechten van homoseksuelen en transgender personen schendt. In de wet staat dat minderjarigen niet in aanraking mogen komen met lhbtq-gerelateerde onderwerpen, bijvoorbeeld via boeken of films.

De Europese Commissie vindt dat de regering van Hongarije tot nu toe geen bevredigende uitleg heeft gegeven over de invoering van een nieuwe, geruchtmakende anti-lhbtq-wet. Dit zegt het dagelijks EU-bestuur, dat nu naar het Europees Hof van Justitie stapt.

Waarschuwing

In de wetgeving staat dat minderjarigen niet in aanraking mogen komen met thema’s rond homoseksualiteit, transgenders personen en geslachtsverandering, bijvoorbeeld op school of via boeken of films.

Ook is het in Hongarije verplicht om een waarschuwing te plakken over bijvoorbeeld een kinderboek waarin een lesbisch meisje voorkomt.

Boetes

De Europese Commissie heeft Hongarije al twee keer gewaarschuwd, omdat de wet discriminerend is voor lhbtq en de vrijheid van meningsuiting schendt. Het EU-hof kan boetes en dwangsommen opleggen als Hongarije geen actie onderneemt.

Bron: Trouw / Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS