Rechter oordeelt: Curaçao moet huwelijk openstellen voor gays

Leestijd: < 1 min

Een lesbisch stel had een rechtszaak aangespannen omdat ze met elkaar willen trouwen op Curaçao. Nu heeft de rechter in Willemstad beslist dat er wetgeving moet komen waarin het huwelijk wordt opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht.

De rechter deed afgelopen maandag zijn uitspraak in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Volgens de rechter handelt Curaçao met een verbod op het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in strijd met zijn eigen grondwettelijk gelijkheidsbeginsel. Volgens rechter De Kort is het huidige verbod niet alleen ongrondwettelijk, maar gaat het ook in tegen de tijdsgeest op het eiland.

Geen probleem

In zijn vonnis stelt de rechter dat de meeste inwoners homoseksualiteit niet als een probleem zijn. Ook niet onder de katholieke inwoners, al heeft een aantal katholieke leiders zich ook recentelijk nog tegen de openstelling van het huwelijk gekeerd.

Op dit moment kunnen homoseksuele koppels op Curaçao alleen een samenlevingscontract opstellen en elkaar via een testament als partners aanwijzen. De landsadvocaat van Curaçao stelde eerder dat de rechten van lhbtq’s hiermee voldoende zijn gewaarborgd. De rechter zegt nu expliciet dat ook een burgerlijk huwelijk mogelijk moet zijn.

Initiatief

Ongeveer vier jaar geleden kwamen lhbtq-organisaties op Curaçao met een initiatief voor de openstelling van het huwelijk. De verwachting is nu dat de regering en de regeringsfracties in de Staten, het Curaçaose parlement, zullen aangeven de rechterlijke uitspraak te volgen. Hoe snel dat gaat, is een andere vraag.

Curaçao is net als Sint Maarten en Aruba een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op geen van de drie eilanden is het nu mogelijk om te trouwen, als gay. Het is denkbaar dat de uitspraak lhbtq-activisten op Aruba en Sint Maarten nieuwe energie zal geven in hun strijd om gelijke rechten.

Bron: Volkskrant / Coverbeeld: Creative Commons

Powered by Labrador CMS