Queer in the Zone: docu over ‘lhbt-vrije zones’ in Polen

Steun de crowdfundactie

Leestijd: < 1 min

Een derde van Polen bestaat inmiddels uit zelfverklaarde ‘lhbt-vrije zones’. Voor documentaire Queer in the Zone volgen journalisten Mirosława van der Boom en Beau Geraeds Poolse lhbtq's om aandacht te vragen voor hun situatie. 

In maart 2019 riep het dorpje Świdnik bij Lublin in Polen zichzelf uit tot ‘lhbt-vrije zone’. Onder aanvoering van de PiS-regering van Jaroslaw Kaczynski neemt de haat tegen lhbtq’s in Polen toe, met steun van de katholieke kerk. 

Volgens Amnesty International kampt Polen met toenemende homohaat. Zo beloofde de PiS-partij in 2019 de Poolse bevolking te 'beschermen' tegen lhbtq personen, omdat die een bedreiging voor het traditionele gezin zouden vormen. Amnesty stelt dat een derde van het Poolse grondgebied inmiddels bestaat uit zelfverklaarde ‘lhbt-vrije zones’.

Documentaire over ‘lhbt-vrije zones’ 

Journalisten Beau Geraeds en Mirosława van der Boom werken momenteel aan Queer in the Zone, een documentaire over deze ‘lhbt-vrije zones’. “Met de documentaire gaan we het verhaal vertellen van de 20-jarige homoseksuele Dawid, die in een van deze zones woont”, vertelt Beau over hun plannen. “Ons doel? Een structureel probleem laten zien, dat veel verder gaat dan alleen de situatie van Dawid. Uiteindelijk hopen we bij te dragen aan een betere situatie voor queer personen in Oost-Europa.” 

Om hun documentaire te realiseren zijn Beau en Mirosława een crowdfundingactie gestart. Inmiddels is ongeveer bijna de helft van het benodigde bedrag binnen. “Maar we zijn er nog lang niet. We hebben tot 26 april om de crowdfunding te laten slagen.” 

Het project steunen? Dat kan hier. Ook kun je het project volgen op

Meer lezen

Meer dan negentig Poolse gemeenten riepen zichzelf in de afgelopen twee jaar uit tot 'lhbt-vrije zone'. Winq sprak met drie jonge Poolse queers over hoe het is om in zo'n zone te wonen

Toen grote delen van zijn thuisland Polen zich begonnen uit te roepen tot 'lhbt-vrije zone', vertrok Wojtek (27) naar Nederland. “Ik hoop echt dat alle onrust in mijn thuisland niet leidt tot een Polexit.”

Powered by Labrador CMS