Première: NDT zendt dansfilm Mist online uit in januari

Bekijk hier alvast de trailer

Leestijd: < 1 min

Mist is een multidisciplinaire dansfilm van de Frans-Belgische choreograaf Damien Jalet, geïnspireerd op de mistbanken die vaak in het Nederlandse landschap te vinden zijn. De film gaat op 6 januari in première op de website van het Nederlands Dans Theater. Bekijk hier alvast de trailer.

Mist is een multidisciplinaire dansfilm van de Frans-Belgische choreograaf Damien Jalet, geïnspireerd op de mistbanken die vaak in het Nederlandse landschap te vinden zijn. De constante aanwezigheid van wind en zee en het feit dat een groot deel van Nederland onder zeeniveau ligt, dienden als belangrijkste inspiratiebronnen voor de maker.

De grens van realiteit en luchtspiegeling

Mist markeert de derde samenwerking van Damien Jalet (1976) met de Japanse beeldend kunstenaar Kohei Nawa, na hun internationaal geprezen stukken Vessel en Planet (Wanderer). Het werk, op de grens van realiteit en luchtspiegeling, verbindt lichamelijkheid met de dynamiek van verdampend, condenserend en vallend water. Voor deze creatie werkt Jalet ook samen met choreograaf Aimilios Arapoglou, componist Fennesz, lichtontwerper Urs Schonebaum en kostuumontwerper Sruli Recht.

Jubileumstuk

Aanvankelijk nodigde Nederlands Dans Theater Jalet uit om bij hun 60-jarig bestaan een nieuw werk te maken met de dansers van NDT 1. Mist zou mei 2020 in première gaan, maar werd geannuleerd vanwege de COVID-19 lockdown in Nederland. De voorstelling is daarom een dansfilm geworden, gefilmd door NDT-huisfotograaf Rahi Rezvani.

De internationaal gelauwerde Damien Jalet – in 2013 door de Franse regering uitgeroepen tot ridder van de kunsten en letteren – werkte als choreograaf en danser voor gezelschappen als Ballet C. de la B., Sasha Waltz and Guests, Chunky Move, Eastman, NYDC, Hessiches Staatballet, Paris Opera Ballet, Scottish Dance Theatre, Icelandic Dance Company en Gothenburg Dance Company.

Andere kunstvormen

In zijn werken verweeft hij dans op vaak unieke wijze met andere kunstvormen zoals muziek, film, theater, mode en beeldende kunst. Enkele van zijn bekende werken zijn Skid (bij GöteborgsOperans Danskompani), de choreografie bij de speelfilm Suspiria van Luca Guadagnino en zijn eerste operaregie Pelléas et Mélisande met Sidi Larbi Cherkaoui bij Opera Vlaanderen.

Mist is te zien op donderdag 6 januari, 20.00 uur, vrijdag 7 januarie 12.00 uur & 20.00 uur en zaterdag 8 januari, 12.00 & 20.00 uur op ndt.nl. Bekijk hier alvast de trailer.

Powered by Labrador CMS