Kosovo

Premier van Kosovo wil geregistreerd partnerschap voor stellen van hetzelfde geslacht – als eerste moslimland ter wereld

Leestijd: 1 min

Meer dan negentig procent van de inwoners van Kosovo identificeert zichzelf als moslim. Premier Albin Kurti voert nu campagne voor een wet om een geregistreerd partnerschap in te voeren voor koppels van hetzelfde geslacht. Mocht dit lukken, dan is Kosovo het eerste moslimland ter wereld waar gay koppels dezelfde rechten krijgen.

Mocht de wet door het parlement komen, dan is Kosovo het tweede land op de Westelijke Balkan waar stellen van hetzelfde geslacht gelijke partnerschapsrechten krijgen. Buurland Montenegro heeft al een geregistreerd partnerschap. In 2022 mislukte een eerdere poging in Kosovo om een soortgelijke wet in te voeren.

raad van europa 

Het is nog maar de vraag of premier Albin Kurti de wet door het Kosovaarse parlement krijgt. Veel conservatieve moslims zijn tegen, ook leden van Kurti’s eigen partij. Volgens persbureau Reuter kan de poging van Kurti zelfs schadelijk zijn voor zijn eigen positie.

Het initiatief is onderdeel van een poging van Kurti om lid te worden van de Raad van Europa, de hoogste mensenrechtenorganisatie van Europa. Deze organisatie staat los van de Europese Unie en het Hof voor de Rechten van de Mens is hier onderdeel van. 

Mocht de wet worden aangenomen, dan is Kosovo het eerste land met een moslimmeerderheid waar koppels van hetzelfde geslacht gelijke rechten krijgen.

Bron: OUTtv / Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS