Peiling: D66 en GroenLinks-PvdA grootste partijen onder lhbtiq’s

VVD verliest bijna de helft van de aanhang

Leestijd: < 1 min

Bijna 30% van de lhbtiq’s zegt een stem uit te brengen op D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 22 november. Daarna volgt de combinatie GroenLinks-PvdA met 28%. De partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract, is bepaald niet populair onder de queer gemeenschap, de BBB van Caroline van der Plas evenmin. Ze zouden respectievelijk twee en vier zetels scoren.

OUTtv heeft een peiling uitgevoerd onder zijn kijkers, onder de noemer Queer Vote. Dit doet de lifestyle-zender sinds 2012 voor elke landelijke verkiezing. Driekwart van de OUTtv-kijkers zegt dat de lhbtiq+ standpunten van de partijen belangrijk zijn bij het bepalen van hun stem. Het bericht dat OUTtv uitstuurde over de peiling, is gedateerd op zaterdag 18 november.

D66 grootste, VVD verliest fors

Hoewel D66 het in andere peilingen matig doet, zegt bijna 30% van de gepeilde lhbtiq+ kijkers op D66 te stemmen, op de voet gevolgd door de combinatie GroenLinks-PvdA, die 28% van de stemmen krijgt. De VVD valt terug ten opzichte van 2021, verliest bijna de helft van haar aanhang.

Bij de vorige verkiezingen viel de verrassend hoge score op voor BIJ1 en VOLT; in deze peiling blijven de partijen gelijk (7%). De Partij voor de Dieren kan daarentegen rekenen op een sterke stijging van 6% in 2021 naar bijna 10% in 2023. De SP decimeert tot minder dan 3%.

1% stemt op Nieuw Sociaal Contract

Ondanks de opkomst van Nieuw Sociaal Contract is de populariteit onder de queer community beperkt, slechts 1% van de doelgroep zegt op deze partij te gaan stemmen. Ook de BBB doet het slecht onder de queer voters, minder dan de helft van de aanhang t.o.v. wat de reguliere polls aangeven (2%).

De overige partijen (PVV, Forum, SGP, CU, DENK), meestal met een uitgesproken anti-lhbtiq+ agenda of met een conservatieve koers op deze thema’s hebben eveneens nauwelijks enige steun.

Conversietherapie strafbaar: 88% is voor

Daarnaast heeft OUTtv de mening gevraagd over enkele lhbtiq+ thema’s. Het voorliggende initiatiefwetsvoorstel om conversietherapie strafbaar te maken kan zeer brede instemming rekenen binnen de doelgroep.

88% van de queer stemmers vindt het erg belangrijk dat dit wetsvoorstel door de nieuwe Tweede Kamer wordt aangenomen. Tevens vindt de queer gemeenschap het van groot belang dat reeds op de basisschool voorlichting over lhbtiq+ identiteit wordt gegeven (85%).

Wonen en klimaat belangrijk

Tot slot vroeg OUTtv haar kijkers naar de relevantie van actuele campagnethema’s voor hun stemgedrag. Net als de reguliere onderzoeken aantonen, is het thema ‘wonen’ een groot issue; het vinden van betaalbare woningen of het tegengaan van forse huurstijgingen wordt belangrijk gevonden.

Het voeren van een stevig klimaatbeleid wordt door een ruime meerderheid ondersteund en respondenten zijn van mening dat subsidies voor fossiele brandstoffen moeten worden beperkt.

Queer Vote
Queer Vote
Powered by Labrador CMS