binnenkijken

“Op mijn 21e was ik vrij zeker dat ik een oude, alleenstaande nicht met twintig katten zou worden”

Binnenkijken bij Michael en Arco

Leestijd: 4 min

Met een kleine op komst, verhuisden Arco (31) en Michael (39) naar Geervliet, het dorp waar de moeders wonen. Daar namen ze hun intrek in een pand waar heel het dorp een band mee heeft. “We staan hier bekend als ‘de jongens naast de kerk’.”

Michael moest even slikken toen hij ‘Geervliet’ intikte op Funda. Destijds woonde hij met Arco in een herenhuis in Delfshaven, een van de weinige stukjes van Rotterdam die het bombardement van 1940 overleefde. “In Geervliet bestond het woningaanbod twee jaar terug grotendeels uit burgerlijke rijtjeshuizen. Zodra ik het maximumbedrag iets opschroefde, zagen we deze kosterswoning. We waren op slag verliefd.”

Only gay in the village

Michael, werkzaam als recruiter binnen het coronateam van GGD Rotterdam-Rijnmond, groeide op in Capelle aan den IJssel, aan de rand van het Schollebos. “Ik ben altijd omringd geweest door bijzonder interieur. Mijn moeder verzamelde antiek en kristal, spullen met verhalen erachter. Ik was al vroeg verziekt; een modern interieur zou voor mij nooit werken.” 

Arco is door Covid-19 tijdelijk salesmanager op de afdeling Decoratie & Opbergen bij IKEA, maar hoopt snel weer terug te keren naar zijn vorige functie als Visual Merchandise-manager. “Ik mis de creativiteit in mijn huidige functie. Ik ben altijd een doener en een dromer geweest. Ik werk meer met m’n handen dan met m’n hoofd.”

“Wij zijn een soort Bekende Geervlieters geworden”

De mannen ontmoetten elkaar online. Michael: “In september kennen we elkaar precies tien jaar.” Arco had er voor die tijd een hard hoofd in dat hij ooit een leuke vriend zou vinden. “In Oud-Beijerland was ik de only gay in the village en veel van mijn dates verliepen nogal rampzalig. Ik was 21, maar berustte er al in dat ik een oude alleenstaande nicht met twintig katten zou worden. Een vriendin stelde voor om online dating te proberen. Dat vond ik wat wanhopig. ‘Maar dat ben je toch ook?’ reageerde zij. Gelukkig heb ik naar haar geluisterd. Mijn vrienden vonden het haast jammer dat ik Michael ontmoette; de verhalen over mijn datingleed vonden bij hen gretig aftrek.”

Jongens naast de kerk

Een paar maanden na de eerste date trok Arco in bij Michael in zijn appartementje in Schiedam. Driekwart jaar later verhuisden ze naar Delfshaven. Arco: “Daar kwamen onze stijlen voor het eerst bij elkaar. Ik hou van knallende kleuren, Michael is wat klassieker, maar het bleek heel goed samen te gaan.” Michael: “Pas in onze huidige woning hebben we de twee echt goed met elkaar versmolten. Hier konden we met een schone lei beginnen. Op de koster na zijn wij de eersten die in dit pand wonen.”

Binnenkijken Michael Arco bureau
Arco schetst en tekent er graag op los in zijn vrije tijd.
Binnenkijken Michael Arco bed
De zachtroze slaapkamer. Boven het bed tekeningen van Arco.
Binnenkijken Michael Arco gastenverblijf
Het gastenverblijf op de bovenverdieping. Op de pilaar: Peter Pannenkoek, de pannenkoekenplant. Michael: “Al onze planten hebben een naam. In de woonkamer staat Connie Palmen de palm, in de keuken Kofi Annan, de koffieplant.”

Voordat Arco en Michael erin trokken had de voormalige kosterij meer levens dan een cluster kittens. Arco: “Er heeft onder andere een kantoor in gezeten, maar ook een supermarkt, een school, een feestzaal, een stadhuis en een politie-opleidingscentrum – tijdens de verhuizing vonden we een paar handboeien in een oude locker.” Bijna elke Geervlieter heeft een herinnering aan het pand. “Daardoor zijn wij een soort Bekende Geervlieters geworden”, vertelt Michael. “We staan hier bekend als ‘de jongens naast de kerk’.”

Voordat ze Rotterdam achter zich lieten, vroegen ze zich af hoe het zou vallen, een mannenstel in een huis naast de kerk in zo’n klein dorp. “Tot dusver is het voor niemand een issue”, vertelt Arco. “We hebben superleuk contact met al onze buren en iedereen is nieuwsgierig naar wat we met het pand hebben gedaan.”

Huis vol verhalen 

Gezien er voor Arco en Michael jarenlang niemand had gewoond, had het pand een flinke update nodig. Daarvoor staken ze grotendeels zelf de handen uit de mouwen. “Ik ben vrij handig,” vertelt Michael, “en mijn vader is aannemer. Samen met hem heb ik onze keuken geplaatst. Arco heeft op zijn beurt met zijn vader al het schilderwerk gedaan. De prachtige laminaatvloer lag er gelukkig al in toen we het kochten.”

“Ik hou van knallend, Michael van klassiek en dat gaat prima samen”

Zowel Arco als Michael groeide op naast de natuur, dus dat het huis geen tuin heeft was een kleine concessie. Wel beschikt de woning over een prachtig gelegen dakterras met uitzicht op de kerktoren, maar dat troffen ze in erbarmelijke staat aan. Michael: “Het was een gigantische puinhoop: afgebladderd hout, met mos begroeide tegels en een paar dode planten. We hebben er een nieuwe vloer in gelegd, overal planten neergezet en een mooie loungeset gekocht. Nu is het zomers een heerlijk verlengstuk van het huis.”

In elke ruimte van het huis staan en hangen snuisterijen die de mannen meenamen uit alle hoeken van de wereld. Arco: “Gemiddeld gaan we een keer of vier per jaar op reis, dus het begint hier aardig vol te raken. We houden bewust ruimte in onze koffers vrij voor souvenirs. Er gaat altijd een magneet mee, een mok en een interieurobject. We zijn niet vies van een beetje Ikea, maar aan de meeste spullen die je hier ziet kleeft een mooie herinnering. Het huis heeft van zichzelf al veel verhalen en wij voegen er daar nog een paar aan toe.”

Binnenkijken Michael Arco kerk
Het pand, een voormalige kosterij, ligt pal naast de kerk. Arco: “Klokslag acht uur worden we altijd wakker van het klokkenspel.”
Binnenkijken Michael Arco poes
Kater Charming zit meestal parmantig op de uitkijk. Links naast hem een houten krokodil uit Gambia, een van de vele reissouvenirs van Arco & Michael.
Binnenkijken Michael Arco stoel
Een vitrine vol souvenirs. “We nemen van al onze reizen iets mee.”

Compromisloos

Eind februari 2021 beviel Marloes, een jeugdvriendin van Arco, van hun zoon Mason James. Michael: “Dat was de belangrijkste reden dat we hierheen verhuisden. Haar vriendin Kim is een geboren en getogen Geervlieter en is hier niet weg te slaan. Er ligt al een heel ouderschapsplan klaar dat we samen met hen hebben opgesteld. Daarbij hebben we geen enkel compromis hoeven sluiten.” Zelfs over mogelijke kindernamen waren de vier het rap eens. “Eigenlijk zouden alle aanstaande ouders zo’n plan moeten opstellen”, meent Arco. “Je denkt zo bewust na over de stappen die je gaat zetten en wat het best is voor het kind. Sommige mensen worden per ongeluk zwanger, maar bij ons is het een langgekoesterde wens die in vervulling gaat.” 

Dus restte rest Arco en Michael nog één belangrijke taak: het afmaken van de kinderkamer. Arco: “Toen we hoorden dat Marloes zwanger was, ben ik gelijk aan een moodboard begonnen.” De kamer is niet roze of blauw geworden, maar geel. Arco: “Van genderstereotypes trekken we ons weinig aan.” Waarvan akte: hun eigen slaapkamer is roze.

Beeld: Dario & Misja

Powered by Labrador CMS