5 vragen aan Mark Bryan

“Op hakken staan, geeft vertrouwen”

Mark draagt dagelijks kokerrokken en hakken

Leestijd: < 1 min

Mark Bryan (62) gaat helemaal viral omdat hij dagelijks kokerrokken en hakken draagt. “Ik zag een mooie vrouw hakken dragen, er zelfverzekerd uitzien en dacht: dat wil ik ook.”

Voor mannen, vrouwen, non-binaire mensen en trans personen, vaak met een grote schoenmaat, brengt het dragen van hoge hakken uitdagingen met zich mee. Want mooie hakken die ook betaalbaar zijn, vind je vaak alleen maar in kleine maten. Scapino herkende het probleem en bedacht een grote-maten-hakkenlijn: ‘Into Forty Six’: vier uniseksmodellen, ontworpen voor iedereen met schoenmaat 42 of groter. Voor de introductie van deze collectie werkt Scapino samen met rolmodellen die de weg vrijmaken voor mensen om aan te trekken wat zij willen, zoals

Scapino Into Forty Six
Ambassadeurs van Scapino Into Forty Six.

Mark stond in zijn studententijd voor het eerst op een hak. Niet in een drag cabaret of tijdens een ontgroening, nee, zijn vriendin was net zo lang als hij, maar stond graag op hakken. Als ze ’s avonds thuiskwam, wilde ze graag een plaat opzetten en met hem slow dancen. Maar omdat Mark gewoon op sokken door het huis liep, torende zij op haar hakken ineens boven hem uit. Van het een kwam het ander: Mark probeerde haar hakken aan – hij had tenslotte dezelfde schoenmaat: 41 – en door die romantiek besloegen de ramen helemaal. Tientallen jaren geleden, tijdens een feestje, kwam zijn hakkenvoorkeur opnieuw voor het voetlicht en nu gáát hij er hélémaal voor.

Waarom draag je zo graag hakken? Het is vast niet comfortabel?
“Ik zag een mooie vrouw die vol vertrouwen voorbij schreed. Ik denk dat haar stilettohakken haar dat vertrouwen gaven. Zo wilde ik mij ook voelen – ik had tenslotte al ervaring met het dragen van hakken. Toen ik eenmaal een paar had gekocht, kreeg ik veel complimenten. Op hakken staan, geeft vertrouwen. Je moet rechtop staan, want als je een beetje krom gaat leunen, duikel je meteen voorover. Ik beweeg er ook best goed op. En het is niet eens pijnlijk om erop te lopen, zelfs mijn kuiten doen ‘s avonds geen pijn. Natuurlijk ben ik geen catwalkmodel, maar ik heb wel eens modellen gezien die moeilijker op hakken liepen dan ik, haha.”

Je zegt zelf dat je een hybride stijl hebt. Wat is dat?
“Net als bij een auto: die is soms zowel door fossiele brandstof als elektrisch aangedreven. Ik kleed mij zowel mannelijk als vrouwelijk. Ik draag zo vaak mogelijk hakken. Ook naar mijn werk [Mark Bryan is robot ingenieur in Duitsland – red.], iedereen weet dat dit mijn kledingstijl is. In bet begin droeg ik ze alleen onder een pak, maar op een warme dag besloot ik dat ik er ook graag een rok bij wilde combineren. Daar ben ik niet meer mee opgehouden. Ik heb ook wel geprobeerd om helemaal in kleding die als vrouwelijk wordt beschouwd te verschijnen, maar daar voelde ik mij helemaal niet comfortabel bij. Nu combineer ik mannentops zoals jasjes, shirts en truien met een rokje en hakken. En dan probeer ik bijvoorbeeld een das te kiezen die past bij mijn rok. Ik voel mij helemaal niet anders in een rok en hakken dan wanneer ik een mannenpak zou dragen. Niet vrouwelijk of zo – het is een fashion statement. It’s not how I feel, it’s how I look.

"It’s not how I feel, it’s how I look”

Voor schoenen kun je shoppen in de reguliere collecties, maar hoe kom je aan je rokjes?
“Ik koop een mannenpak en laat de broek dan door een naaister omtoveren tot een rok die perfect bij het jasje past. Eerst probeerde zij dat door de pijpen eraf te knippen en dan het kruis van de broek open te maken, maar er zaten te veel zomen in om dat mooi te krijgen. Gelukkig heb ik een voorliefde voor kokerrokjes en omdat ik Amerikaanse pakken koop, zijn de pijpen wat wijder. Ze maakt de rokken dus van de stof van de pijpen. Die Amerikaanse broeken hebben precies genoeg stof om er een kokerrok van te maken.”

Hoeveel schoenen heb jij?
“Te veel. Haha. Alhoewel, soms zijn het er ook niet genoeg, want als ik een outfit samenstel en daar geen passende schoenen bij heb, is dat wel weer balen. Wat een geluk dat ik maat 41 heb; daarmee kan ik altijd wel een schoen in mijn maat vinden. De hoogte varieert ook. Meestal loop ik op hakken van 8 à 9 centimeter, maar ik kan ook op 11 centimeter lopen. Iemand heeft mij wel eens schoenen gegeven met palen van 13 centimeter hoog. Ik kan daar goed op staan, maar ik kan er niet op lopen, dan val ik, haha. Op hakken van 8 centimeter kan ik zelfs rennen, zolang dat maar niet over kinderkopjes hoeft.”

Wat is jouw mening over de Into Forty Six-schoenen van Scapino?
“Veel van mijn volgers [Mark heeft bijna 660.000 insta-volgers – red.] denken dat ik grote voeten heb. En vragen vaak hoe ik aan mijn schoenen kom. Zeggen me dat deze nooit in hún maat kunnen vinden. Tachtig procent van mijn volgers bestaat uit vrouwen. Vaak hebben zij een grotere maat. Ik moet ze dan teleurstellen met het feit dat ik kleine voeten heb en gewoon overal kan winkelen. Er zijn wel hakken in grote maten, maar die kosten minimaal 250 euro en voor sommige betaal je zomaar 800 euro. Ik vind het goed dat er nu grote-maten-hakken van leer en met een breed voetbed te koop zijn voor een wat lagere prijs.”

Scapino Into Forty Six
Scapino Into Forty Six
Scapino Into Forty Six
Scapino Into Forty Six
Scapino Into Forty Six
Scapino Into Forty Six
Powered by Labrador CMS