Ode aan club RoXY te zien in Amsterdam Museum

Leestijd: < 1 min

De Amsterdamse club RoXY was in de jaren tachtig en negentig een paradijselijk toevluchtsoord voor iedereen die wilde ontsnappen aan de grijze buitenwereld. Vanaf 25 september komt Amsterdam Museum met een expositie over de club. Er kan ook gedanst worden: er is namelijk ook een silent disco.

Op zondag 25 september 2022 opent de tweede tentoonstelling vanuit het verzamelproject Collecting the City in het Amsterdam Museum. In het project Collecting the City (2021-2025) ‘verzamelt’ en presenteert het Amsterdam Museum samen met gemeenschappen, particulieren en instellingen uit Amsterdam de verhalen en objecten van de stad van nu.

Drie thema's, drie partners

In deze tweede tentoonstelling van de programmalijn brengt het Amsterdam Museum opnieuw samen met drie partners uit de stad verschillende onderwerpen onder de aandacht. Ditmaal met: Imagine IC (over de Bijlmervliegramp), fotograaf Cleo Campert (over haar Club RoXY) en Museum om de Hoek (over de wooncrisis in Amsterdam).

Met het project Collecting the City wil het Amsterdam Museum samen met de stad het Amsterdam van nu verzamelen. Tot 2025, wanneer de stad Amsterdam 750 jaar wordt, werkt het museum aan het aanvullen van zijn collectie met thema’s die mensen in de stad bezighouden. 

Overeenkomsten

“Wat hebben de Bijlmervliegramp, Club RoXY en de wooncrisis met elkaar gemeen? Nou, dat mensen in de stad het onderwerpen vinden die de stad hebben gevormd of vormen en die daarom een plek zouden moeten krijgen in het Amsterdam Museum. ” zegt Gonca Yalciner van het Amsterdam Museum: “Wie beter dan de mensen in de stad weten wat de stad van nu behelst en wat mensen in de stad bezig houdt? Door te luisteren en samen te creëren (co-creatie) proberen we die levendige stad zoveel mogelijk te vatten zodat de collectie van het Amsterdam Museum aan het einde van het project in 2025 een veel completer verhaal van Amsterdam vertelt. ” 

Ode aan Zubrowka, de Muze van Club RoXY

In haar presentatie Ode aan Zubrowka, de Muze van club RoXY toont Cleo Campert een ode aan Club RoXY in het algemeen en aan performing artist Zubrowka International in het bijzonder. Campert was huisfotograaf van Club RoXY, de iconische Amsterdamse houseclub die in 1999 afbrandde.

Campert deelt haar herinneringen aan de club die in de jaren ‘80 en ‘90 een paradijselijk toevluchtsoord was voor iedereen die wilde ontsnappen aan de grijze buitenwereld. In een installatie creëert Campert met video’s en cassettes uit haar eigen archief een herbeleving van eindeloze, wilde nachtfeesten vol creativiteit en zelfexpressie. Een silent disco haalt een microversie van de nachtclub naar het heden.

Tweede installatie

De tweede installatie van Campert zoomt in op de mensen die Club RoXY tot zo’n uitzonderlijke plek maakten. Waarbij Campert speciale aandacht geeft aan performing artist Zubrowka. Een fotoreeks, troon en kijkdozen bieden een overzicht van haar flamboyante verschijningen en humorvolle optredens die de vrije geest van de discotheek belichaamden.

In de woorden van Campert: “Het publiek kon zich aan Zubrowka laven. Voor mij als fotograaf was zij een heerlijk onderwerp, er viel altijd iets met haar te beleven voor de camera. Zubrowka is de Muze van de RoXY.”

Info + tickets

Kijk voor meer informatie en tickets op de website van Amsterdam Museum.

Coverbeeld: Cleo Campert

Powered by Labrador CMS