Nu te zien in het Amsterdam Museum: een queer terugblik op Gay Games ‘98

Leestijd: < 1 min

Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat Amsterdam was ondergedompeld in de Gay Games. In het Amsterdam Museum is nu de expositie Gay Games 1998: Een Queer Terugblik te zien, waarin onderbelichte aspecten van toen aan bod komen.

De expositie Gay Games 1998: Een Queer Terugblik is een initiatief van Stichting Humans of Film, of specifieker het foto- en expositie project LGBTQ Humans of Amsterdam dat daaronder valt, en verschillende betrokken partijen.

Uit alle hoeken van de wereld

De Gay Games van 1998 zette Amsterdam op de kaart als Gay capital of the world. Lhbtiq+ personen uit alle hoeken van de wereld deden mee aan de sport, sociale en culturele evenementen. Mensen van kleur, transgender, non-binaire en intersekse personen waren echter minder zichtbaar in de Nederlandse samenleving dan nu. Zij hebben dit evenement op een andere manier beleefd.

Vandaar dat de organisatie van de expositie zich ten doel heeft gesteld om op zoek te gaan naar deze missende verhalen. Tijens Queer & Pride, maar ook erna worden er verschillende evenementen georganiseerd rond de expositie en ook zijn er zogeheten queer gaze rondleidingen. De expositie is nog te zien tot en met 7 januari 2024. Meer informatie vind je op de website van het Amsterdam Museum.

Netwerkborrel en panelgesprek

Een van die evenementen is een netwerkborrel en een panelgesprek. In samenwerking met Pride and Sports die actief meedoen aan het programma van Queer Amsterdam, houden ze in het American Hotel aan het Leidseplein, een netwerkborrel en een panelgesprek over de uitsluiting van transgender sporters in de sportwereld, maar ook lhbtqi+ sportclubs.

Ook hier blikken ze terug op de Gay Games 1998, die eigenlijk voornamelijk homo’s en lesbiennes centraal stelde en niet zo zeer transgender personen. Ook wordt er gekeken naar de discriminatie en uitsluiting in het heden. Zelfs uitsluiting in lhbtqi+ sportclubs wordt bespreekbaar gemaakt. Met als doel om bewustwording en verandering teweeg te brengen, maar ook het vinden van mogelijke oplossingen.

Powered by Labrador CMS