Nooit eerder waren er zoveel lhbtq-personages te zien op tv

Leestijd: < 1 min

In het tv-seizoen 2021-2022 was een recordaantal lhbtq-personages te zien op de Amerikaanse tv-zenders. Dit blijkt uit We Are on TV, het jaarlijkse onderzoek van de lhbtq media-organisatie GLAAD, dat voor de zeventiende keer is uitgevoerd.

In het onderzoek We Are on TV onderzoekt GLAAD al zeventien jaar hoe het is gesteld met de representatie van lhbtq’s en mensen van kleur op de Amerikaanse tv-zenders en streamingplatforms. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat er in het afgelopen tv-seizoen 11,9% van de reguliere tv-personages lhbtq was. Dit is een stijging van 2,8% en bovendien een record: nooit eerder was het percentage zo hoog.

Verdeling

GLAAD keek ook naar de verdeling onder de lhbtq-personages. 40% was lesbisch (6% meer dan vorig jaar), gay mannen waren goed voor 35% (een daling van 5%) en 19% was biseksueel (een stijging van 1%).

In totaal waren er 43 transgender personages te zien, 22 meer dan het jaar ervoor. Zeventien personages waren non-binair. Het aantal personages met hiv was twee, een minder dan het jaar ervoor (en allemaal te zien in de serie Pose).

Aanhoudende groei

GLAAD-president en CEO Sarah Kate Ellis vertelt: “De aanhoudende groei van lhbtq-presentatie laat zien dat Hollywood inziet dat het publiek graag kijkt naar lbhtq-verhaallijnen. In een tijd dat anti-lhbtq-sentimenten opspelen, spelen culturele instituten zoals televisie een cruciale rol in het bereiken van mensen. Om ze op die manier van gedachten te laten veranderen.”

In Nederland is een dergelijk onderzoek nog niet uitgevoerd. Kijk voor meer informatie over het We Are on TV-onderzoek op GLAAD.org.

Powered by Labrador CMS