Nieuwe muziek: Madonna dropt demo en Miley zet de bloemetjes buiten

Plus: de comeback van Everything but the Girl

Leestijd: < 1 min

Het nieuwe verdienmodel van Madonna: oude tracks recyclen nadat ze een tweede leven hebben gekregen op TikTok. Deze keer is ‘Back That Up to the Beat’ aan de beurt. Verder is er veel nieuwe muziek, van Miley Cyrus, SZA, M83, The Weeknd, de comeback van Everything but the Girl en meer…

Madonna – ‘Back That Up to the Beat’

Geinig hoe dat werkt: iemand doet een TikTok-dansje op een oude track en dan brengt de bijbehorende artiest deze opnieuw uit. Madonna heeft er een compleet nieuwe manier van werken van gemaakt: ze bracht al nieuwe versies uit van ‘Frozen’ (yay), ‘Material Girl’ (mwah) en ‘Hung Up’ (meh). Nu is een bonustrack van Madame X aan de beurt, waarvan de demo stamde uit het Rebel Heart-tijdperk. Die demo uit 2015 heeft Madonna nu op single uitgebracht, samen met een versnelde TikTok-versie. Best een aardig liedje. Maar of ‘Back That Up tot he Beat’ haar Greatest Hits-tournee haalt waarover steeds meer geruchten gaan? Vast niet.

M83 – ‘Oceans Niagara’

De new wave-achtige synthrock van Anthony Gonzalez klonk alsof hij op een neonwolk voorbij kwam drijven, met synths en gitaren die de hemel bestegen. Zijn nieuwe single klinkt nog steeds wijds, maar een stuk aardser. De synths en gitaren zijn gebleven, maar ‘Oceans Niagara’ klinkt vooral alsof het is gemaakt om live op te voeren in grote rockstadions. Op 17 maart verschijnt zijn nieuwe album, Fantasy.

Miley Cyrus – ‘Flowers’

Vorige week deelden we nog beelden uit Mileys nieuwjaarsconcert, deze keer is het tijd voor de eerste single van haar in maart te verschijnen album Endless Summer Vacation. ‘Flowers’ ligt lekker in het gehoor en klinkt alvast lekker zomers. In de video zien we Miley dansen, gymmen en zwemmen in een typisch Amerikaans decor.

Belle and Sebastian – ‘I Don't Know What You See in Me’

Ze waren de indie darlings van de Jaren negentig, dit gezelschap uit Glasgow. Op het nieuwe album Late Developers staat deze oorwurm, waarvoor het kenmerkende gezellige folkgeluid is ingeruild voor een iets met een synthsausje. Dat overigens nog steeds supergezellig klinkt, vooral vanwege het ‘Labadabie, ladabadie, ladabadaba’ halverwege. Mika meet The Killers, zoiets.

Everything but the Girl – ‘Nothing Left to Lose’

Tracey Thorn en Ben Watt richtten in 1982 Everything but the Girl op. Later trouwden de twee met elkaar en ze zijn nog altijd samen. In 1994 scoorden ze hun eerste wereldhit met ‘Missing’, nadat die track was bewerkt tot een dancetrack. Hun daarop volgende albums veranderden van sound: de jazz, folk en akoestische muziek uit de jaren tachtig werd nu voorzien van drum-’-bass en andere trendgevoelige dance-stijlen. Na 24 jaar stilte (en enkele soloalbums van Trees) is er ineens weer een nieuw album aangekondigd, Fuse. Het van zompige bassen en een breakbeat voorziene ‘Nothing Left to Lose’ is lekker apocalyptisch: “Kiss me while the world decays.”

Xiu Xiu – ‘Maybae Baeby’

De Amerikaanse experimentele queer act Xiu Xiu is alweer toe aan album nummer dertien. Ignore Grief komt uit op 3 maart en deze helse track staat er ook op.

Adam Lambert – ‘Holding Out for a Hero’

Op 24 februari komt het nieuwe album van Adam Lambert uit. High Drama bevat alleen covers van bestaande tracks van artiesten als Duran Duran, Billie Eilish, Sia en meer. De complete tracklist vind je hier. Heel bijzonder is zijn versie van ‘I Am a Man’ van Jobriath, de allereerste openlijk queer artiest. Hier vertelt Adam erover. ‘Holding Out for a Hero’ is oorspronkelijk gezongen door Bonnie Tyler. Adam maakt er een prachtige glamrock-versie van. Let ook op z'n enige glitterkilt.

SZA – ‘Kill Bill’

Haar album SOS kwam net te laat om de eindejaarslijstjes te kunnen halen, maar het nieuwe album van SZA is vrijwel overal bejubeld. ‘Kill Bill’ kwam eind vorig jaar al uit, maar nu is er ook een video verschenen, die natuurlijk is geïnspireerd door het gelijknamige meesterwerk van Quentin Tarantino.

The Weeknd – ‘Is There Someone Else?’

Ongeveer een jaar geleden bracht The Weeknd zijn album Dawn FM uit. Dit is de vijfde single: een bijna romantische ballad met getweakte achtergrondvocalen.

Katie Melua – ‘Golden Record’

Ken je Katie Melua nog, die wist hoeveel fietsen er rondreden in Beijing? Zij is nu terug met deze ingetogen gezongen ballad. Van het album Love and Money dat verschijnt op 24 maart. Op 17 april staat Katie in Carré, maar haar concert is al volledig uitverkocht.

Powered by Labrador CMS