Joost Klein - Luchtballon

Nieuwe muziek: Joost Klein is terug en Kylie Minogue zingt duet met Orville Peck

Leestijd: 4 min

Waar kennen we dat pakkende refrein van Joost Kleins nieuwe single ‘Luchtballon’ ook alweer van? En voegt Dolly Parton daadwerkelijk iets toe met haar cover van ‘Imagine’? Er is nog veel meer nieuwe muziek, onder meer van de Pet Shop Boys, Moses Sumney, Billie Eilish, Kylie Minogue & Orville Peck en Jamie xx.

joost klein – ‘luchtballon’

Richard Marx klapt in z’n handen als hij hoort dat Joost Klein zijn ‘Right Here Waiting’ heeft gebruikt voor zijn nieuwe single, ‘Luchtballon’. De video bevat een gegamificeerde versie van Joost, inclusief blauw ‘Europapapak’.

pet shop boys – ‘a new bohemia’

Nonetheless is het vijftiende studioalbum van de Pet Shop Boys dat onlangs is verschenen. ‘A New Bohemia’ is zo’n typische PSB-ballad, met een strijkje hier en een aanzwellende climax daar. Niet meer zo heel bijzonder voor een band die al veertig jaar bestaat, maar desondanks klinkt het als een klok.

blackbyrd – ‘didn’t i’

De countryrevival zet lekker door, iets waar de meiden van Blackbyrd lekker van profiteren. Hun ‘Didn’t I’ begint heel OG3NE-achtig met een meerstemmig gezongen intro, waarna het lied losbarst met een refrein dat doet denken aan Cheap Tricks ‘I Want You to Want Me’ maar daarna toch ineens weer helemaal niet.

confidence man – ‘i can’t lose you’

Confidence Man heet niet voor niets zo: hij is nogal zeker van zichzelf. Zo zeker zelfs dat hij spiernaakt in zijn video verschijnt. Met z’n blote togus op een jacht en in een helikopter, noem maar op. De zangeres die is ingevlogen voor het refrein doet vrolijk mee en trekt ook alles uit. Dan het lied: dat schreeuwt om een lange maxiversie.

cassandra jenkins – ‘petco’

Parende kakkerlakken, daar moet je ook maar net zin in hebben. Het begint nog leuk met een stel wippende duiven, maar daar zijn ze dan ineens, op de rand van Cassandra’s kitchen sink. Je ziet haar denken: dit smaakt naar meer en ze vertrekt naar de dierenwinkel om nog meer geile dieren te begluren. Het lied zelf is een lekkere indieballad.

veering & tjo-kwan – ‘reminisce’

Tjo-kwan is te horen op de nieuwe single van Veering. Ze is een bekende in de queer scene, met optredens bij Milkshake en Lesbique in club Church. Veering vertelt: “‘Reminisce’ gaat erover dat je soms iemand op straat ziet die je doet denken aan iemand uit je verleden. Dat kan een ex zijn, maar ook iemand anders met wie je geen contact hebt. Je denkt er niet met wroeging aan terug maar alleen maar 'reminiscing' over de mooie tijden: ‘We might once cross paths again, don't know how, don't know when.’ Ik heb de tekst trouwens samen met mijn moeder geschreven in het vliegtuig op weg naar Zuid-Afrika. waar we een familievakantie hadden voor het 50-jarig huwelijk van mijn ouders.”

poppy – ‘new way out’

Illuminatipoppetje Poppy maakt muziek zoals Linkin’ Park dat eind vorige eeuw deed: nu metal, maar dan met een moderne twist. Het is weer lekker griezelen geblazen in de video, of eigenlijk de visualizer. Nu willen wij ook zulke wimpers.

foster the people – ‘lost in space’

Normaal gesproken is het adagium bij performance art waarbij mensen zichzelf tentoonstellen ‘daar mag je alleen maar naar kijken, maar aankomen niet’. Daar trekt zanger Mark Foster zich in de video bij ‘Lost in Space’ zich niets van aan en laat zich van alle kanten bevingeren. Het levert hoe dan ook een kunstzinnig filmpje op.

dolly parton – ‘imagine’

Hè, eindelijk eens iemand van wie je wél een cover wil horen van John Lennons ‘Imagine’. Met haar uit duizenden herkenbare stem maakt ze er een heel persoonlijke versie van, met een fijne viool. In de video zijn beelden van John en Yoko Ono te zien.

dolly parton – ‘shine’

Vlak voordat ze ‘Imagine’ live zette, plaatste Dolly Parton deze cover van ‘Shine’, waarvan het origineel in 1993 werd gezongen door Collective Soul. Het is een fijne bluegrass-versie geworden.

moses sumney – ‘vintage’

Brandon Mathis is te zien in de video voor ‘Vintage’, die Moses Sumney zelf heeft geregisseerd.

yaya bey – ‘career day’

Op haar nieuwste album Ten Fold is Yaya Bey in de rouw. Ze heeft niet lang geleden haar vader verloren, moest daarna de begrafenis betalen en werd daarna kostwinner voor het gezin waarin ze opgroeide. ‘Career Day’ is een van de minder zware tracks op het album, met vier verschillende Yaya’s in de video.

jamie xx – ‘treat each other right’

Het duurt nog even, maar het tweede soloalbum van Jamie xx verschijnt op 20 september. Er staan een paar leuke verrassingen op. Zo werken Robyn, Honey Dijon, Panda Bear en The Avalanches mee aan enkele tracks en is hij op ‘Waited All Night’ herenigd met zijn ex-the exx-leden Romy en Oliver Sim. ‘Treat Each Other Right’ is de voorloper op het album, met een lekker opgefokte beat en een hedonistische video.

floating points – ‘del oro’

Sam Shepherd heeft zijn eerste single van 2024 uitgebracht, nadat hij vorig jaar slechts een track had gedeeld. ‘Del Oro’ heeft een video vol goud, wat natuurlijk logisch is, gezien de titel.

sabrina carpenter – ‘please please please’

It Girl van dit moment is Sabrina Carpenter. Haar ‘Espresso’ is een wereldwijde hit en ook haar nieuwe single klinkt geweldig. Lekkere synths, pakkend refrein… In drie woorden ge wel dig! De video is een instant classic, met Sabrina die haar liefje opzoekt in de gevangenis.

billie eilish – ‘chihiro’

Even een vraagje aan Billie Eilish: mag de volgende keer het licht aan als je een video opneemt?

orville peck, kylie minogue & diplo – ‘midnight ride’

Verrassing! Kylie Minogue is een van de vele duetpartners op het nieuwe album van Orville Peck, Stampede genaamd. Er is nog geen video, maar wel eentje met de lyrics, kun je meteen meezingen met Kylie en Orville.

Powered by Labrador CMS