Nieuw op Netflix: Six Feet Under, een van de beste series ooit

Bekijk hier de trailer

Leestijd: < 1 min

Twee jaar na het onvolprezen Sopranos en een jaar voordat The Wire begon, ging de serie Six Feet Under van start, over een moeder en haar drie kinderen die rouwden om het verlies van hun man en vader, terwijl ze zijn begrafenisonderneming binnen de familie moesten voortzetten. Alle vijf seizoenen van de serie staan sinds kort op Netflix.

Op 3 juni 2001 ging Six Feet Under in première. De serie was een idee van Alan Ball, die in 1999 furore had gemaakt met de film American Beauty. Six Feet Under was een serie vol zwarte humor maar ook zwaar dramatische momenten over familiewaarden, verlies en rouw.

begrafenisonderneming

Het eerste seizoen begint ermee dat de man des huizes van de familie Fisher is overleden. Francis Conroy speelt zijn neurotische vrouw die zich jarenlang heeft weggecijferd. Haar echtgenoot runde samen met hun zoon David (een rol van Michael C. Hall) een begrafenisonderneming.

Maar nu die laatste er alleen voor komt te staan, besluit broer Nate (gespeeld door Peter Krause) om terug te keren naar het ouderlijk huis en mee te werken. Dan is er ook nog de opstandige dochter Claire (Lauren Ambrose), die zichzelf nog moet ontdekken en al puberend obstakels opwerpt in de familieverhoudingen.

Gay personage

Six Feet Under was een van de eerste tv-series met een gay personage in een van de belangrijkste rollen. Vanaf het begin had David een relatie met Keith (Mathew St. Patrick), al duurde het enige tijd voordat hij uit de kast kwam voor zijn familie.

Broer Nate leert in de eerste aflevering Brenda (Rachel Griffiths) kennen, een vrouw met bindingsangst die zelf uit een problematische familie komt met een alle aandacht opeisende moeder en een broer die lijdt aan depressies en verslavingen.

Vooral ook grappig

Dit klinkt allemaal vrij zwaar, maar Six Feet Under is vooral ook een grappige serie. Elke aflevering begint met de dood van een buitenstaander die (bijna altijd) geen rol speelt in het lopende verhaal, maar waaraan iedere keer een nieuw aspect van rouwverwerking wordt opgehangen.

Een van de opvallendste overlijdens is die van iemand die werd geraakt door een stuk ijs dat van een vliegtuig uit de lucht komt vallen. Of die van een man met een Prince Albert-piercing in zijn penis, wat nogal tot de verbeelding spreekt van medewerker Rico (Freddy Rodríguez).

bekende gastrollen

Door de jaren heen zijn tal van acteurs en actrices te zien geweest in Six Feet Under, met een opvallende rol voor Eric Balfour, de date van Claire die aan lager wal raakt, en van Kathy Bates die zich opwerpt als reddende engel voor het gezin.

Vader Fisher zelf mag dan wel dood zijn: hij duikt continu op als gesprekspartner in de serie, als klankbord voor de overpeinzingen van zijn vrouw en kinderen of als fictieve bliksemafleider.

Trailer

Six Feet Under is kortom de moeite van het kijken meer dan waard. De serie stond al op HBO Max, maar sinds kort dus ook op Netflix. Hier een trailer die gemaakt is door een fan.

Powered by Labrador CMS