Bekijk de trailer

Nieuw op IDFA: de documentaire die Vivienne Westwood razend maakte

Leestijd: < 1 min

Het documentairefestival IDFA komt er weer aan. Wij selecteren enkele docu’s voor je die je niet mag missen. De eerste is Westwood: Punk, Icon, Activist. Modeontwerpster Vivienne Westwood spreekt zelf schande van het resultaat. Hier lees je waarom.

Vivienne Westwood is inmiddels 77 jaar, maar nog immer ontwerpt ze mode. De flamboyante Britse is nog altijd actief, tegenwoordig ook als klimaatactiviste. Ze is een van de grondleggers van de punkbeweging en geldt als een van de grote namen van de Britse modewereld.

De koningin van de punk werd twee jaar lang gevolgd door regisseuse Lorna Tucker. Toen Westwood de film eerder dit jaar onder ogen kreeg, riep ze haar fans op niet naar het ‘middelmatige werk’ te gaan kijken. Hoewel ze haar medewerking had verleend aan de documentaire, was ze niet tevreden over het resultaat van Westwood: Punk, Icon, Activist.

Valse voorwendselen
Westwood zei dat de film onder valse voorwendselen is gemaakt. “Lorna Trucker heeft gevraagd om het activisme van Vivienne te mogen filmen en volgde haar enkele jaren, maar er zitten nog geen vijf minuten activisme in de film. Het is een schande omdat de film middelmatig is, en Vivienne en Andreas (haar echtgenoot Andreas Kronthaler, red.) zijn dat niet.”

Westwood wordt neergezet als kreng in de documentaire. Nadat ze zichzelf ‘lief’ heeft genoemd, vaart ze uit tegen een jonge assistente omdat die een zoom verkeerd heeft gestikt. Haar marketingafdeling moet het ontgelden, over haar ex-man Malcolm McLaren zegt ze dat hij deed alsof alles zijn idee was en dat ze intellectueel op hem was uitgekeken. En over haar jongste zoon Joe Corré met wie ze is gebrouilleerd, zegt ze dat ze eigenlijk liever een abortus had gewild.

Vaak uitgescholden
Lorna Tucker vond de kritiek van Westwood geen verrassing. In een interview met Vanity Fair liet Tucker weten: “Ze wilde zelf de film regisseren. Ik wilde het verhaal vertellen van een artieste, een oudere vrouw, een zakenvrouw in een wereld vol mannen. Ik werd vaak uitgescholden door haar.”

Toch is Tucker blij met het resultaat. “De film komt uit in een tijd waarin er een gebrek is aan inspiratie voor vrouwen. Vivienne is een oudere vrouw, ze heeft nooit plastische chirurgie gehad, ze doet nog elke dag haar eyeliner op, draagt hakken van vijftien centimeter en ze staat er toch maar. Dat doet je denken: fuck this shit, wees sterk en wees mooi.”

Tickets
Westwood: Punk, Icon, Activist is te zien tijdens IDFA vanaf donderdag 15 november. Tijden, locaties en tickets vind je hier.

Queer Day
Zoals gebruikelijk organiseert OUTtv samen met IDFA de jaarlijkse IDFA Queer Day. Die is dit jaar op maandag 19 november. Hou de Facebookpagina in de gaten voor updates.

Powered by Labrador CMS