Niet Oekraïne, maar Groot-Brittannië organiseert Eurovisie Songfestival 2023

Leestijd: < 1 min

In mei verzamelde het Kalush Orchestra 631 punten voor Oekraïne met het lied ‘Stefania’. Hiermee wonnen ze het Eurovisie Songfestival. Het zangfestijn organiseren zit er echter niet in vanwege de Russische inval in dat land. Groot-Brittannië, dat tweede werd, is nu het land dat de uitzending op zich neemt, voor het eerst in meer dan twintig jaar.

Sam Ryder werd in mei tweede bij het Eurovisie Songfestival met zijn lied Spaceman, namens het Verenigd Koninkrijk. Aangezien het te gevaarlijk is om de liedjescompetitie door winnaar Oekraïne te laten organiseren, is het VK nu aangewezen als organisator van het 67e Songfestival.

Katrina and the Waves

De laatste keer dat het VK het Songfestival organiseerde was in 1998, het jaar nadat Katrina and the Waves hadden gewonnen met ‘Love Shine a Light’. Martin Österdal, executive supervisor van het Songfestival, zegt in een statement: “We zijn buitengewoon dankbaar dat de BBC heeft geaccepteerd om het Eurovisie Songfestival in het VK in 2023 te organiseren. De BBC heeft vier keer eerder hostingtaken op zich genomen voor andere winnende landen.”

Hij vervolgt: “Nu deze traditie van solidariteit wordt voortgezet, weten we dat de wedstrijd van volgend jaar de creativiteit en vaardigheden van een van Europa's meest ervaren publieke omroepen zal laten zien.  Tevens zullen ze ervoor zorgen dat de winnaars van dit jaar, Oekraïne, tijdens het evenement volop aandacht krijgen."

Oekraïne

In Oekraïne zelf waren ze het aanvankelijk niet eens met de beslissing. De minister van Cultuur en Informatie heeft enige tijd geleden de kritiek geuit dat een deze beslissing te vroeg komt. “We zijn er vast van overtuigd dat we tot een gezamenlijke oplossing kunnen komen die alle partijen tevreden zal stellen. Het hosten van Eurovisie – 2023 in Oekraïne is een sterk signaal van de hele wereld om te laten zien dat het Oekraïne steunt.” Inmiddels is de situatie zo dat het er naar uitziet dat de oorlog voortduurt en daardoor is Oekraïne niet langer een optie.

Het is nog niet bekendgemaakt in welke stad het festival te zien zal zijn.

Bron: Attitude

Powered by Labrador CMS