The Queer Factor

"Muziek hielp me door een zeer donkere periode heen"

Jafeth Jacobs schreef een nummer over depressie en suïcidaliteit

Leestijd: < 1 min

In de rubriek The Queer Factor spreken we iedere week opkomende queer artiesten over hun dromen en drijfveren. Deze keer Jafeth Jacobs, die speciaal voor de queergemeenschap een nummer schreef over depressie en suïcidaliteit.

“Ik groeide op in een pinkstergemeente. Tot mijn achttiende ben ik gebrainwasht om heel zwart-wit te denken. Als de Bijbel zei dat iets zo was, dan was het zo. Naarmate ik ouder werd en ontdekte dat ik op jongens viel – iets waar destijds geen ruimte voor was in mijn omgeving – ontdekte ik dat er een heel groot grijs gebied is. Daar kwam mijn voormalige artiestennaam ‘Jacob Grey’ vandaan. Onder die naam deed ik mee aan The voice of Holland. Nu ga ik verder als Jafeth Jacobs, als mezelf."

“Ik zing de woorden die ik toen graag had gehoord van mijn omgeving: ‘De wereld heeft jou hard nodig’”

"Ik heb ervoor moeten vechten om mijn eigen geluk boven de goedkeuring van anderen te plaatsen. Gelukkig is de band met mijn familie inmiddels goed. Als ik dat wil, kan ik nu een vriend mee naar huis nemen. Muziek is voor mij altijd therapie geweest. Het heeft me geholpen tot mijn kern en mijn eigen waarheid te komen."

Jafeth Jacobs voor Winq
Vinylontwerp: Studio Unobvious / Foto: Armando Branco

"Ik had geen rolmodellen in de muziek, dus ik maak nu wat ik vroeger had willen horen: zeer persoonlijke popmuziek waarmee ik anderen hopelijk inspireer en aanmoedig om dicht bij zichzelf te blijven. Veel LHBTQ’s, waaronder ikzelf, hebben van jongs af aan het idee zich aan te moeten passen om geaccepteerd te worden."

"Onlangs verscheen mijn single ‘Brokenhearted’. Het is een nummer speciaal voor de queergemeenschap en gaat over depressie en suïcidaliteit, twee dingen die onder LHBTQ’s bovengemiddeld vaak voorkomen. Ik wil hen laten weten dat ze er niet alleen voor staan en dat het oké is er open over te zijn. Ik schreef het toen ik zelf door een zeer donkere periode ging. Ik heb destijds direct professionele hulp gezocht. Elke keer als ik het refrein zong, moest ik huilen. Dat werkte helend en tegelijkertijd voelde ik: dit is groter dan mijzelf, dit nummer moet ik met de wereld delen. Ik zing de woorden die ik toen graag had gehoord van mijn omgeving: ‘De wereld heeft jou hard nodig’.”

Luister naar Jafeth Jacobs op Spotify en volg hem via Instagram.

Fotografie: Armando Branco / Vinylontwerp: Studio Unobvious / Grooming: Jolanda Denneman

 

Powered by Labrador CMS