Mr Gay World trekt zich terug: geen zin in knellend contract

Na een dikke maand stopt Louw Breytenbach ermee

Leestijd: < 1 min

De Zuid-Afrikaanse Louw Breytenbach werd een dikke maand geleden uitgeroepen tot Mr Gay World. Nu blijkt dat hij zich aan allerlei dwingende afspraken moet houden, weigert hij het contract te tekenen en trekt hij zich terug.

Louw Breytenbach werd gekroond tot Mr Gay World in oktober 2021, als eerste Zuid-Afrikaan in tien jaar tijd. Na afloop kreeg hij zijn contract in handen, dat in zijn ogen ‘ongrondwettelijk’ is en veel te ver ging.

Slechte verstandhouding

In een statement dat hij via een woordvoerder naar buiten heeft gebracht, laat Breytenbach weten dat de verstandhouding met de CEO van Mr Gay World, John-Louis O’Neill en de voorzitter, Johann van Niekerk, was verslechterd.

Toen bleek dat in het contract stond dat Mr Gay World exclusiviteit wilde bedingen als manager van Breytenbach. Dat wil zeggen dat ze bij elke boeking en bijvoorbeeld bij het aannemen van rollen betrokken zouden zijn. Breytenbach ging daarmee niet akkoord omdat hij al een manager heeft.

Boete: 5.000 euro

Hij deed de organisatie de suggestie dat die alleen manager zou zijn als het gaat om Mr Gay World-gerelateerde zaken. Ook vond hij het contract vaag op het gebied van vergoedingen. Toen hem een gewijzigd contract werd toegezonden, werd elke vorm van beloning uitgesloten.

Sterker nog: in het contract stond volgens Breytenbach dat hij een boete zou krijgen van € 5.000,-- als hij zich niet aan het contract zou houden.

Sponsoring

Zijn grootste zorg was echter ‘het onvermogen van de organisatie om zich te laten controleren’. Met andere woorden: ze weigerden te onthullen hoe fondsen worden gebruikt voor de Mr Gay World Foundation. “Ik denk dat het mijn recht is om te weten wat er gebeurt met het geld dat ik inzamel voor de organisatie in mijn hoedanigheid als Mr Gay World. Wie profiteert van al deze sponsoring?”, vraagt hij zich af.

Sinds zijn uitverkiezing heeft Breytenbach meegedaan aan een Pride-mars in Namibië. Hij claimt dat er van hem werd geëisd dat hij de tag Mr Gay World moest gebruiken in zijn berichten op social media.

Teleurgesteld

Nu is hij er helemaal klaar mee. Hij heeft nog geprobeerd om in contact te komen met alle betrokkenen, maar die weigerden hem te woord te staan.

Breytenbach zet zich al lange tijd in voor de lhbtq-gemeenschap. “Ik ben teleurgesteld omdat ik dacht dat Mr Gay World een platform zou bieden dat ik kon gebruiken om mijn charitatieve werk verder uit te breiden. Ik dacht ook dat de lhbtq-gemeenschap ze na aan het hart lag. Maar jammer genoeg had ik het mis.”

Reactie Mr Gay World

Mr Gay World heeft inmiddels gereageerd op het nieuws. Dit is hun verklaring:

“Mr Gay World bevestigt het ontslag van de huidige titelhouder, Louw Breytenbach uit Zuid-Afrika, na een contractueel geschil, ondanks onze beste pogingen om de zaak in der minne te schikken en redelijk op te lossen.

We nemen ook nota van het ongelukkige persbericht dat namens de heer Breytenbach is uitgegeven en waarin een reeks lasterlijke beschuldigingen over de organisatie en haar functionarissen zijn opgenomen.

We weerleggen deze aantijgingen ten stelligste en verwerpen de heer Breytenbachs versie van de gebeurtenissen zoals beschreven ten stelligste. Mr Gay World organiseert een ontmoeting met zijn juridische team om te beslissen welke stappen moeten worden genomen en zal voorlopig verder geen commentaar geven.”

Bron: The Citizen

Powered by Labrador CMS