Mooie actie van zangeres Pink: ze geeft ‘verboden’ boeken weg in Florida

Leestijd: < 1 min

In de Amerikaanse staat Florida waait al tijden een conservatieve wind. Op scholen zijn boeken met lhbtiq+ thema’s verboden, er mag zelfs niet over worden gepraat. Idioot, vindt zangeres Pink. Ze besloot om tijdens haar concerten in Florida maar liefst 2.000 van die verboden boeken uit te delen. “Ik laat me niet vertellen wat ik wel of niet mag lezen.”

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft zich ontpopt als een van de naarste anti-lhbtiq+ figuren die er rondlopen in de VS. Hij voerde als eerste een wet in waarin scholen wordt verboden om lhbtiq+ onderwerpen te bespreken tijdens de les. In de volksmond wordt deze wet ook wel ‘Don’t Say Gay, Don’t Say Trans’ genoemd.

Censuurronde

In het verlengde hiervan volgde een censuurronde, waarbij alle boeken met ‘gevoelige’ onderwerpen op scholen werden verboden. Voor een deel zijn dat boeken met lhbtiq+ thema’s. PEN America, een organisatie die zich sterk maakt voor ‘The Freedom to Write’, heeft een lijst opgesteld van alle boeken die niet meer gelezen mogen worden. Inmiddels is de teller opgelopen tot 874 boektitels in 37 Amerikaanse Staten.  

Pink treedt momenteel op in de VS met haar Trustfall Tour. De komende dagen is ze in Florida. De zangeres heeft zich sterk uitgesproken tegen het boekverbod en voegt nu de daad bij het woord: tijdens haar concerten in onder meer Orlando geeft ze in totaal 2.000 ‘verboden’ boeken weg, in samenwerking met PEN America.

Statement

Op Instagram schrijft ze: “Ik kan mij niet voorstellen dat mijn eigen ouders mij vertellen wat mijn kinderen wel of niet mogen lezen. Laat staan dat andere ouders, of zelfs mensen zonder kinderen, voor mij beslissen wat mijn kinderen mogen lezen.”

In een ander bericht zegt Pink: “Ik lees verboden boeken! Laten we terugvechten en eind maken aan deze onzin!” In een statement zegt ze: “Het is vooral hatelijk om te zien hoe de autoriteiten zich richten op boeken over ras en racisme, en op lhbtiq+ auteurs en gekleurde auteurs. We hebben zoveel vooruitgang geboekt in de richting van gelijkheid in dit land en niemand zou willen dat deze vooruitgang ongedaan wordt gemaakt. Dit is de reden waarom ik Pen America steun in hun werk en waarom ik het met hen eens ben: geen verboden boeken meer.”

Deze boeken geeft Pink weg

De boeken die Pink weggeeft, zijn Toni Morrison’s Beloved, Todd Parr’s The Family Book, Stacia Deutsch’s Girls Who Code het gedicht The Hill We Climb van Amanda Gorman, dat die laatste voordroeg tijdens de inauguratie van president Joe Biden.

Powered by Labrador CMS