advertorial

Met de Samsung QLED 8K is het alsof je 3D kijkt, maar dan zonder bril

5 vragen aan... Bjorn Willems, Head of Product Marketing TV & Audio Samsung

Leestijd: < 1 min

Menig huiskamer is inmiddels voorzien van een 4K-tv. Samsung is echter alweer een stapje verder. Hun nieuwste QLED-model heeft een resolutie van maar liefst 8K. Maar wat is de toegevoegde waarde van dit technische hoogstandje nu er nog nauwelijks 8K content wordt gemaakt? We vroegen het aan Bjorn Willems, Head of Product Marketing TV & Audio bij Samsung.

8K ten opzichte van 4K; waar zie je dat vooral aan af?
“De nieuwe QLED 8K geeft alle content die je maar wilt kijken weer in 8K-resolutie. Dat betekent concreet dat deze televisie maar liefst 4 keer zoveel pixels heeft als de huidige 4K UHD standaard. QLED 8K beschikt over ruim 33 miljoen pixels, waardoor je nog meer scherpte en detail ziet, met name op een televisie met een groter beeldformaat."

Er is momenteel nog nauwelijks 8K materiaal beschikbaar, toch? Wat is nu de toegevoegde waarde van deze tv?
“Het klopt helemaal dat er nog maar in beperkte mate 8K content beschikbaar is. Echter, voor de QLED 8K televisie is geen 8K content nodig om toch in 8K-resolutie te kunnen kijken. De televisie maakt namelijk gebruik van Artificial Intelligence (AI), waardoor elke content die wordt aangeboden wordt vergeleken met een enorme database aan data en vervolgens wordt omgezet naar de best mogelijke beeld- en geluidskwaliteit.”

“Met de QLED 8K krijg je het gevoel echt ín de film te zitten”

Houdt de artificial intelligence upscaling van de 8K modellen van Samsung in dat je op deze tv’s zelfs korrelige YouTube-video’s op fatsoenlijke wijze kunt bekijken?
“Alles wat wordt afgespeeld op QLED 8K wordt omgezet naar de best mogelijke beeldkwaliteit die op dit moment in de markt verkrijgbaar is. Er zit echter wel een verschil tussen de bron die de televisie moet verwerken. Bij een video in SD of Full HD kwaliteit zie je met name meer scherpte, waarbij de 4K UHD beelden vooral meer diepte krijgen. Beelden in 4K UHD zijn uiteraard al enorm scherp maar doordat er 4 keer zoveel pixels worden toegevoegd aan het beeld, krijgt de consument het gevoel echt ín de film te zitten en als het ware 3D te kijken, maar dan zonder bril. Een concreet voorbeeld is een video die je maakt met je smartphone en het liefst zou laten zien aan vrienden en familie. Met QLED 8K stream je een dergelijke video moeiteloos van je smartphone naar je televisie en kan je op een groot scherm samen naar de video kijken in optimale kwaliteit.”

De kleinste variant heeft een niet bepaald bescheiden doorsnede van 65 inch, de grootste variant heeft een doorsnede van maar liefst 85 inch. Begint de televisie weer een grotere plek in te nemen in de woonkamer?
“Waar een jaar of twee geleden een televisie van 55 inch echt het maximum was, is dat inmiddels de grootste markt in Nederland. Weer een maatje groter, 65 inch, is momenteel de snelst groeiende markt. Om die consument een optimale kijkervaring te geven, is QLED 8K verkrijgbaar vanaf 65 inch en groter tot en met maar liefst 85 inch. Traditiegetrouw heeft Samsung als marktleider een leidende rol in deze nieuwe marktsegmenten. Er is ook een technische reden: waar de huidige standaard, 4K UHD, pas echt goed tot z’n recht komt vanaf 40 inch en groter, is dat vanaf 65 inch een 8K televisie. Hoe groter de televisie, hoe meer pixels er nodig zijn om een scherp beeld te kunnen weergeven.”

Samsung QLED 8K
Samsung QLED 8K

Beschikken de 8K-modellen verder over dezelfde kenmerken als de andere Samsung QLED-televisies?
“Jazeker, onze QLED televisies gaan verder dan alleen optimale beeldkwaliteit en deze features zijn absoluut ook aanwezig op onze QLED 8K. Samsung ziet de televisie als een lifestyle object in de woonkamer en zorgt er middels de One Invisible Connection voor dat er slechts één doorzichtige kabel naar de televisie loopt die te bedienen is met slechts één intuïtieve afstandsbediening die alle randapparatuur automatisch herkent. Daarnaast biedt Ambient Mode de mogelijkheid om de televisie de kleur van de muur te laten overnemen als men geen TV wil kijken, maar ook geen zwart vlak aan de muur wilt zien. Hiermee is een QLED TV prachtig in elk interieur, zelfs als deze uitstaat. Tot slot speelt Samsung erg in op het kijkgedrag van de consument, waarbij er steeds meer digitaal wordt gekeken. Via de SmartThings app kan men via de smartphone de TV bedienen maar ook content uitwisselen, van de smartphone naar de televisie en vice versa. Daarnaast biedt de Smart Hub het meest complete en snelste Smart TV platform ter wereld.”

www.samsung.com/nl

Powered by Labrador CMS