“Madonna’s Ray of Light heeft mijn leven gered”

Leestijd: < 1 min

RuPaul’s Drag Race-kandidaat Detox werd als kind zoveel gepest dat ze het leven soms niet meer zag zitten. Ze was 12 jaar toen Madonna’s zevende album Ray of Light uitkwam. In een interview vertelt Detox nu hoeveel die muziek voor haar heeft betekend.

Detox deed mee aan het vijfde seizoen van RuPaul’s Drag Race. Ze was onlangs te gast in de nieuwe podcast van haar Britse concullega Crystal, The Things That Made Me Queer genaamd. Daarin vertelt ze hoe Madonna’s zevende album Ray of Light haar leven heeft gered.

Vooroordelen en racisme
“Het album kwam uit in 1998, toen ik twaalf jaar oud was. We waren net verhuis van Arizona naar North-Carolina en ik kwam voor het eerst in aanraking met mensen die vol vooroordelen zaten en ronduit racistisch waren. Ik was queer en zat nog in de kast, maar werd overal uitgescholden voor ‘faggot’. Niet alleen medeleerlingen, maar ook docenten maakten mij belachelijk omdat ik me vrouwelijk zou gedragen.”

Detox vervolgt: “Als twaalfjarige maakte me dit erg depressief. Ik was suïcidaal en zat totaal niet goed in mijn vel. En toen kwam dit album uit. Ik heb me er totaal in ondergedompeld en dat heeft me er uiteindelijk doorheen gesleept.”

Ray of Light op repeat
Voor Detox voelde het alsof ze even op vakantie ging in haar eigen hoofd. “Ik had een klein hoekje voor mezelf in het huis dat we huurden, op een vensterbank. Ik weet nog dat ik al mijn kussens daar naar toe sleepte – en nu moet ik huilen – om daar uren achtereen te zitten. Met Ray of Light op repeat dacht ik na over het leven dat zou komen na de pesterijen.”

Luister hier naar de podcast met Crystal en Detox.

Powered by Labrador CMS