Maart = Queer Geschiedenismaand, wat is er allemaal te doen?

Leestijd: < 1 min

In het kader van Queer Geschiedenismaand organiseren culturele instellingen van alles en nog wat. Een Queer Tour tijdens de Versace-tentoonstelling in het Groninger Museum, of een rondleiding door het Rijks langs onze roze geschiedenis. Hier een greep uit het aanbod.

Gianne Versace – Queer Tour – Groninger Museum

Tijdens deze Queertour staat een queer en inclusief perspectief op identiteit centraal, met de tentoonstelling Gianni Versace Retrospective als middelpunt. 

Gianni Versace was een innovatieve ontwerper, met een heel eigen visie op genderrollen en hoe zijn kleding gedragen moest worden. De tour geeft je daarnaast een queer en inclusief perspectief op de permanente collectiepresentatie van het Groninger Museum.

Becoming Ovartaci – Rondleiding – Cobra Museum – Amstelveen

Het intrigerende werk van de Deense autodidactische Ovartaci was de ontdekking van de Venetië Biënnale 2022. De tentoonstelling Becoming Ovartaci geeft met schilderijen, tekeningen en sculpturen een overzicht van het werk van deze bijzondere kunstenaar die haar eigen denkbeeldige wereld schiep.

Een Roze Geschiedenis – Rondleiding – Rijksmuseum – Amsterdam

Van verborgen liefde tot openlijke viering van diversiteit. Van Sodom en Gomorra tot de roze driehoek. Hoe ontwikkelde homoseksualiteit in de maatschappij zich en hoe zien we dat terug in de kunst?  

Let op: deze rondleiding is alleen op aanvraag, 14 dagen van tevoren.

Selectie films – Roze Filmdagen – Het Ketelhuis / Westergas – Amsterdam

In maart vindt ook altijd het filmfestival Roze Filmdagen plaats. Dit jaar kun je van 22 maart t/m 2 april 2023 weer helemaal onderdompelen in interessante, brutale, excentrieke en betoverende lhbtq-films. Black as U R bijvoorbeeld: een caleidoscopische reis naar de breuklijnen van ras, gender, geschiedenis en seksualiteit in de Verenigde Staten, met een focus op de intersectionele levens van zwarte queer mensen op zoek naar waardigheid en gelijkheid.

Programma

Dit zijn slechts vier voorbeelden uit het complete aanbod van de programmering van Queer Geschiedenismaand. Kijk op de website van IHLIA voor het complete programma.

Coverbeeld: Jupiter vermomd als Diana verleidt de nimf Callisto, Jacob de Wit, 1727, nu te zien in het Rijksmuseum

Powered by Labrador CMS